Færøerne underskriver frihandelsaftale med Tyrkiet

Ny handelsaftale skal sikre Færøerne øget eksport af fisk. Flere frihandelsaftaler er måske på vej.
Thorshavn Foto © : Erik Cleves Kristensen/Flickr
16. december 2014 12:46

TYRKIET: Færøernes lagmand Kaj Leo Holm Johannesen og Tyrkiets økonomiminister Nihat Zeybekçi har i dag underskrevet en frihandelsaftale imellem de to lande. Det skete under et møde i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

Aftalen har været 15 år undervejs og skal sikre Færøerne større eksport af fisk til de knap 80 mio. tyrkere, som især er stigende forbrugere af laks. 

I 2012 var Færøernes eksport til Tyrkiet på blot 591.200 kr. ud af en samlet eksport på 5,5 mia. kr. Samme år havde Færøerne et underskud på handelsbalancen på over 1 mia. kr., som dog sidste år blev bragt ned til -186 mio. kr.

Dagens aftale er derfor et vigtigt skridt for Færøernes eksport, som består af cirka 98 procent fisk.

- Den betyder rigtig meget. På samme måde som Grønland er vi meget afhængige af vores eksportmarkeder rundt om i verden, og med cirka 80 millioner forbrugere har Tyrkiet et fantastisk godt potentiale for os med frihandelsaftalen, siger lagmand Kaj Leo Holm Johannesen til KNR.


Ønsker flere frihandelsaftaler

 

Med den færøsk-tyrkiske-aftale bortfalder toldsatser på 20 til 40 procent på varer imellem de to lande. Og står det til Færøerne, må flere lignende aftaler gerne komme på bordet i den nærmere fremtid. 

I øjeblikket arbejder færingerne på at få Rusland og Kina til at samarbejde om frihandelsaftaler. Lige som Grønland står Færøerne uden for EU og i den situation er faste handelspartnere i det brede udland vigtigt, mener Kaj Leo Holm Johannesen.

- Vi bruger mange ressorucer nu på udenrigsområder. Som ikke-medlem af EU er det meget, meget vigtigt, at vi har de bedste aftaler, fordi vi har konkurrenter, som konkurrerer rundt om i verden på de samme varer, som vi har. Det er det vigtigt, at vi kan bevæge os frit og eksportere frit rundt i verden, uden der er told-satser eller tekniske handelshindringer på, siger lagmanden.