Fælles rejefront mod Naalakkersuisut

En noget overraskende alliance er opstået mellem fanger- og fiskerorganisationen KNAPK og Grønlands Erhverv.
Foto © : Håkan Dahlström/Flickr Creative Commons
02. juni 2017 13:11

I en fælles udmelding langer de nemlig ud efter Naalakkersuisuts planer om blandt andet at ændre rejekvoterne. 

- Det vil ændre på hele finansieringen af fiskeriet og ændre på en masse ting, som jeg ikke tror, at man har overvejet endnu. Og det vil vi gerne være med til at hjælpe med, siger bestyrelsesformand for Grønlands Erhverv, Henrik Leth til KNR.

Mere til de kystnære

Som det er i dag er rejekvoten fordelt med 57 procent til det udenskærs og de resterende 43 procent sidder de indenskærs fiskere på.

Hvis det står til Naalakkersuisuts skal det fremover deles fifty fifty til stor ærgrelse for KNAPK og GE.

- Du tager og flytter nogle kvoter fra noget, som er mere givtigt for Grønland.

LÆS OGSÅ Fisk og rejer giver Landskassen uventet overskud

Derfor frygter bestyrelsesformanden for Grønlands Erhverv, at det vil ramme Landskassen på pengepungen, da det udenskærs rejefiskeri tjener flere penge ind til landet.

- Det bør gennemregnes og analyseres, hvad der er fordele og ulemper ved det her, og så må man vælge ud fra det. Det kan ikke kun være sådan, at man har følelserne inde i det her, siger Henrik Leth.

Ny kvotefordeling vil skabe usikkerhed

Ud over en omfordeling af rejekvoterne fra udenskærs til indenskærs vil Naalakkersuisut også fratage de nuværende indehavere deres rejekvoter.

Men det er en dårlig idé at genfordele kvoterne, da man ifølge KNAPK og Grønlands Erhverv påfører fiskeindustrien en stor usikkerhed.

- På rejesiden har vi i dag sikkerhed på de kvoter, vi har. Der er kun usikkerhed omkring biologien, men nu bibringer man endnu en usikkerhed i kraft af en politisk usikkerhed.

LÆS OGSÅ GE og SIK i kvote-krig med Enoksen

Bestyrelsesformanden for GE har derfor en kraftig opfodring til Naalakkersuisut.

- Hvis man vil lave noget nyt, så skal det være gennemtænkt og det skal være et fornuftigt alternativ til det, vi har. Man skal ikke lave noget om, der ikke er gået i stykker, siger Henrik Leth.