Frygt for øget arbejdsløshed i nord

Qaasuitsup Kommunia har overskredet dette års budget med 15 millioner kroner, og kommunalbestyrelsen har pålagt forvaltningerne at spare. Men oppositionen frygter, at sparekravet vil medføre øget arbejdsløshed.
Skrevet af Salome Hansen
19. september 2011 14:53

-Virksomheder er begyndt at flytte fra kommunen på grund af mangel på arbejde og penge. Og den situation vil uden tvivl blive værre, siger en bekymret Enok Sandgren. Han er medlem af kommunalbestyrelsen for oppositionspartiet Siumut i Qaasuitsup Kommunia.

- Jeg er bange for, at sparekravet vil ramme de eksisterende virksomheder og på den måde gøre arbejdsløsheden større i kommunen, siger Enok Sandgren.

Kravet om besparelse fra kommunalbestyrelsen kommer fordi, administrationen, Forvaltning for Anlæg og Miljø og Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i årets første halvår har overskredet budgettet med 15 millioner kroner.

I august måned var 834 personer arbejdsløse i Qaasuitsup Kommunia. Hvis det tal stiger, vil bistandshjælpen ligeledes stige.

- Hvis kommunen ikke har tænkt sig at låne penge fra Selvstyret eller banken, vil nedturen fortsætte, siger Enok Sandgreen.

Men Inuit Ataqatigiit mener ikke, at der er grund til bekymring.

Der står i loven, at man ikke kan spare på arbejdsløsheds- og bistandsområdet. Social- og arbejdsmarkedsforvaltningen vil køre som hidtil og vil ikke blive ændret på, siger formand for Udvalg i Erhverv, Peter Olsen.

Og arbejdsløsheden skal stadig bekæmpes, på trods af besparelser.

- I samarbejde med Selvstyret, udbyder Qaasuitsup Kommunia blandt andet kurser om råstoffer og olieefterforskning, netop for at bekæmpe arbejdsløsheden, siger IAs Peter Olsen.