Frihandelsaftale mellem Canada og EU træder i kraft

Aftalen fjerner handelsbarrierer mellem EU og Canada, men skærper konkurrencen for grønlandsk eksport til Europa, lyder bekymring.
Foto © : Douglas Sprott/Flickr Creative Commons
21. september 2017 13:31

I dag træder frihandelsaftalen mellem Canada og EU – den såkaldte CETA-aftale - i kraft.

Aftalen betyder, at handelsbarrierer mellem de europæiske lande og Canada bliver så godt som fjernet, så varer og tjenesteydelser lettere og billigere kan handles på tværs af Atlanten.

Men herhjemme har aftalen fået kritik med på vejen.

LÆS OGSÅ Selvstyret må forhandle stærkere EU-aftale til Grønland

Grønlands Erhverv frygter, at frihandelsaftalen vil være med til at skabe massiv konkurrence på grønlandske varer til EU, særligt inden for fiskeprodukter, ligesom også Naalakkersuisut har udtrykt bekymring for aftalen.

Grønlands Erhverv har derfor opfordret Naalakkersuisut til at lave en aftale med EU, der skal kompensere Grønland for den skærpede konkurrence fra Canada.

LÆS OGSÅ Handelsaftaler i Asien skal redde Grønlands eksport

Men direktør hos Royal Greenland, Michael Thinghuus, har meddelt, at man hos selskabet tager aftalen med ophøjet ro. Her satser man i øjeblikket intensivt på mere salg på markeder i Asien.

Tilhængere af frihandelsaftalen forventer, at eksporten mellem EU og Canada vil stige med omkring 20 procent som følge af aftalen.