BILLEDER & VIDEO Fra klippeblok til ekstra indkomst med fedtsten

Grønlands undergrund er fyldt med spændende mineraler. Nogle skal man lede længe efter, andre er nemmere at tilgå. Fedtsten i Nuuk-området er blandt de lette.
14. juni 2016 11:41

I lørdags afholdt De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, en workshop på Storø i fjorden bag hovedstaden for at fremme ideer til både fedtstensfigurer, brugskunst og småskalaerhverv.

- Det er en del af vores kultur og har været det. Vi håber, at man bliver ved med at benytte sig af det. Vi har masser af dem i Grønland, og folk skal vide, det er en ressource, vi stadigvæk har, siger geolog Majken Djurhuus Poulsen til KNR.

Læs også BILLEDER Nyt husflidsværksted indviet 

En negl er nok

Midt blandt arkæologiske spor fra over 1000 års brug af fedsten til gryder ved Ikkattut fortalte hun sammen med kollegerne Arent Heilmann og Nynke Keulen, hvordan vi identificerer det bløde mineral og undgår dem, der indeholder asbest.

- Vi kan se, den er lysere og meget blødere. Det er mest blødheden, der kendetegner fedstenene, siger Arent Heilmann og borer let sin negl ind i en klippeblok.

I Nunavut supplerer mange borgere deres indkomst ved at sælge fedtstensfigurer, og den foretagsomhed vil GEUS gerne inspirere flere til her i landet. Derfor var kunsterne Peter ’Kujooq’ Kristiansen og Kristian Kristoffersen også med på workshoppen.

De viste, hvordan de bearbejder stenene med hakke, sav, fil og sandpapir for til slut at stå med fx en hvalhale-figur til omkring 500 kr.

- Det tager mig en halv time at lave dem færdige, siger Kristian Kristoffersen.

For de fremmødte med erhvervsambitioner forklarede Jens-Christian Overgaard Skov fra Licensafdelingen i Råstofstyrelsen de forskellige former for småskalatilladelser og, hvad der skal til for at måtte sælge de mere værdifulde mineraler. Læs mere her.

Fedtstenen har været brugt til gryder og lamper helt tilbage af Saqqaq-folket for ca. 4.000 år siden.

Læs også Den mobile spæklampe blev opfundet i Grønland