Fortsat uenighed om Hans Ø

30 år har det taget, men nu skulle der også være opnået enighed om en 3.000 km lang søgrænse mellem Grønland og Canada. Men er stadig mangler i den nye aftale.
Skrevet af Mads Ullerup
29. november 2012 15:43

Hans Ø, som både Grønland og Canada gør krav på, er stadig omstridt. Og det er også stadig uklart, hvordan et evt. olie- og gasfelt, der strækker sig hen over grænsen, skal fordeles.

Den nye grænseaftale mellem Grønland og Canada faldt på plads sent i går aftes da den danske udenrigsminister, Villy Søvndal var på besøg hos hans canadiske kollega, udenrigsminister John Baird i Ottawa.

Aftalen, der afløser en midlertidig grænsedragning fra 1973,  trækker en 3.000 kilometer lang streg i vandet fra det sydlige Grønland, op gennem Davis strædet, Baffin Bugten, og til Det Arktiske Ocean nord for Grønland.

Og den nye aftale er vigtig i flere sammenhænge, forklarer danske udenrigsminister, Villy Søvndal.

- Grænsen fastslår fiskerirettigheder, og den fastslår retten til de mineraler eller råstoffer, der måtte være i undergrunden. Derfor er det vigtigt at have en helt klar linie, så konflikter forebygges, siger den danske udenrigsminister.

I en pressemeddelelse udtrykker formanden for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist ligeledes sin tilfredshed med den nye grænseaftale.

- Jeg er tilfreds med de fremskridt, der er skabt i moderneiseringen af grænsedragningen mellem Canada og og Grønland. En klar grænse er af afgørend ebetydning ikke mindst i forhold til efterforskning af mineralforekomster, siger formanden for Naalakkersuisut.

Men der er dog enkelte huller i den nye aftale.

Det er eksempelvis ikke på plads, hvad der skal ske, hvis et olieselskab finder olie eller gas på tværs af den nye grænse.

Og den lille omstridte Hans Ø har man stadig ikke fundet en afklaring på.

Både Danmark og derigennem Grønland på den ene side og Canada på den anden side gør krav på øen, der kan vise sig at blive vigtig, hvis der i fremtiden åbnes op for en søvejr nord om Canada til Stillehavet.

Villy Søvndal håber dog, at den nye aftale åbner op for en positiv videre dialog om en afklaring på, hvem der ejer Hans Ø, siger han i en meddelelse.