Obama: Fortsæt med at kæmpe for klimaet

Den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, afholdt tirsdag aften sin afskedstale i Chicago, hvor hans politiske karriere i sin tid tog fart.
Foto © : AP/RITZAU
Skrevet af Jonas Fievé
11. januar 2017 09:01

Her opfordrede den afgående præsident sine støtter til at kæmpe for de ting, han som præsident har forsøgt at sætte på dagsordenen.

Blandt andet lød der en indtrængende bøn fra præsidenten om, at tilhørerne aktivt kaster sig ind i kampen mod klimaforandringer.

- Vi kan og bør debattere, hvordan vi bedst kan løse klimaforandringerne.

- Men at fornægte problemet, det er at forråde vores fremtidige generationer. Det forråder den afgørende ånd i det her land. Innovationsånden og evnen til at løse problemer, som vores forfædre blev drevet af, sagde præsidenten til et stort publikum i Chicago.

Den kommende præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder ytret sin tvivl om, hvorvidt klimaforandringer er så alvorlige, som eksperter og mange amerikanske politikere gør det til.

Barack Obama kom også ind på, hvad han har opnået i sine år i Det Hvide Hus. Præsidenten nævnte en række resultater, som ifølge ham har gjort USA til et "stærkere og bedre land".

Til tilhørernes store tilfredshed omskrev præsidenten sit ikoniske slogan "Yes we can" (Ja vi kan, red.) til "Yes we did" (Ja vi gjorde det, red.). Det medførte en lang applaus og opløftende tilråb fra menneskemængden foran podiet.

Barack Obama berørte dog også de problemer, som han mener eksisterer i USA.

Blandt andet sagde han, at racisme stadig er et problem ved udgangen af hans embedsperiode.

Til sidst lovede Barack Obama, at selvom hans tid i Det Hvide Hus snart er slut, så vil han også fremover være der for det amerikanske folk.

/ritzau/