Forsvarsminister forsvarer udskældt Arktis-helikopter

Redningsflåder skal øge sikkerheden på Forsvarets nye helikoptere, som ikke kan flyde på vandet. Men fagfolk og politikere er mildest talt skeptiske.
Foto © : US Navy
29. januar 2017 15:11

Forsvarets nye helikoptere af mærket MS60R Seahawk kan ikke flyde på vandet. Og det er dybt bekymrende, særligt ved operationer i Arktis.

Det mener Stanley Sørensen, der for tre år siden blev pensioneret efter lang tids tjeneste i Forsvaret, senest som næstkommanderende i Søværnets Helikoptertjeneste.

- Jeg mener, det er kritisk, fordi den helikopter skal operere i nogle meget farlige områder og farvande, hvor der er store afstande. Vandet er koldt, og der er ofte dårligt vejr. De betingelser gør, at hvis man er nødt til at nødlande, har man ikke ret store overlevelseschancer i en helikopter, der synker eller vender bunden i vejret med det samme, siger han til KNR.

Også tidligere pilot i Forsvaret og nu ansat i CHC Helikopter i Norge, Mads Bjerre Nielsen, har over for flere danske medier kritiseret Seahawk’enes manglende flydeevne.

Hjort: Ekstra udstyr øger sikkerheden

Og den kritik deler bl.a. SF og Socialdemokraterne. Derfor blev forsvarsminister Claus Hjort bragt i samråd om sagen i Folketinget torsdag.

Her forklarede han, at Forsvaret selv har anbefalet en udgave af Seahawk-modellen uden den indbyggede flydeevne - og det er forsvarligt, mener ministeren.

- De nye skibsbaserede helikoptere af typen MH60R Seahawk blev i forbindelse med evalueringsprocessen tilbage i 2011 og ’12 (…) vurderet til generelt at have et højt sikkerhedsniveau. Det er fortsat vurderingen, at sikkerhedsniveauet er højt for helikopteren, sagde Claus Hjort.

Ifølge ministeren er sikkerheden høj, fordi helikopterne er blevet indrettet med ekstra sikkerhedsudstyr.

- Herunder kan nævnes udviklingen af en redningsflåde til hvert besætningsmedlem, udvikling af et ekstra vindue, der kan anvendes som ekstra nødudgang, nødbelysning samt mulighed for at medtage en ekstern stor redningsflåde.

Passagerne bliver taberne

Men den løsning giver Stanley Sørensen ikke meget for. For nok er besætningen uddannet til at kunne evakuere sig ud af helikoptere under vand, understreger han.

Men det er passagerer ikke. Også selv om de inden hver flyvetur får grundige instrukser i sikkerheden ombord.

- Hvis passagerer skal have hjælp til at komme ud af en helikopter i fx mørke og høj bølgegang, og helikopteren synker, så kan man simpelthen ikke hjælpe passagerne ud. Det kan man derimod - i hvert fald har man betydelige bedre muligheder, hvis den ligger i overfladen.

På samrådet nævnte forsvarsministeren, at Forsvaret holder øje med udviklingen af et særligt flydesystem til Seahawk'ene i Australien. Men der er ingen planer om at købe systemet på nuværende tidspunkt.

I alt har staten købt ni Seahawk-helikoptere til en samlet værdi af cirka 4 mia. kroner, som løbende bliver leveret frem til sommeren 2018.