Forstærker indsats for juridisk faderløse

Naalakkersuisoq Sara Olsvig bebuder nu en forstærket indsats over for gruppen af juridisk faderløse. Hun retter samtidig en kritik mod statens hidtidige informations-indsats på området.
Foto © : Morten Heilmann/KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
30. juni 2017 07:36

Skamfølelse og mindreværd præger de juridisk faderløse. Det viser en ny rapport, der afdækker den menneskelige påvirkning af at være juridisk faderløs.

Naalakkersuisoq Sara Olsvig bebuder nu en forstærket indsats over for gruppen af juridisk faderløse. Hun retter samtidig en kritik mod statens hidtidige informations-indsats på området.

- Indsatsen fra den danske stat i forhold til at sikre at man faktisk ved, at man kan gå til kredsretterne og hvordan man gør, hvad man skal have med, den har ikke været god nok, siger Sara Olsvig, naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen.

Den nye afdækning fortæller at mange juridisk faderløse har haft en opvækst fyldt med skamfølelse og oplevelser af forskelsbehandling. Det har givet problemer med lavt selvværd langt ind i voksenlivet.

Tre år gammel lov

Første juni i år var det tre år siden, loven om juridisk faderløses rettigheder trådte i kraft. Med loven fik juridisk faderløse i Grønland de samme rettigheder i forhold til faderskab og arv som andre børn, der er født uden for ægteskab.

Men indtil videre er der relativt få, omkring 49 personer, der har gjort brug af deres rettigheder og har anlagt faderskabssager.

Der er omkring 3.300 nulevende juridisk faderløse i Grønland og omkring 1.300 nulevende juridisk faderløse i Danmark, fortæller den nye afdækning.

Det høje antal giver os alle et ansvar, siger Sara Olsvig:

- Der er tale om rigtig mange mennesker, det vil sige det er faktisk ikke unormalt. Og vi er alle sammen nødt til at være med til at rette op på de forhold, der har været for juridisk faderløse.

Indsats i to spor

Indsatsen der skal rette op på de eksisterende forhold for juridisk faderløse bør foregå i to spor, lyder anbefalingen fra rapporten.

Dels skal der være en forstærket informationskampagne, dels skal der tilbydes individuel samtaleterapi for dem, der måtte have behov for det.

 

FAKTA:
Den nye afdækning er udarbejdet for Børne- og Socialministeriet i samarbejde med Selvstyrets departement for Sociale Anliggender.

Afdækningen er udført af psykiater Jacob Lindholm, som har interviewet 17 juridisk faderløse, 10 kvinder og syv mænd, i alderen 45-67 år.

Desuden er en række fagpersoner blevet interviewet, herunder Tida Ravn og Anne Sofie Hardenberg, der begge har været aktive i kampen for at få anerkendt juridisk faderløses rettigheder.