OVERBLIK Forstå kommunedelingen i kroner og ører

Har du endnu ikke helt styr på hvordan økonomien, når delingen af Qaasuitsup Kommunia officielt begynder med valget af de nye overgangsbestyrelser, så er her et overblik.
31. marts 2017 10:23

Det vil tage 8 måneder for Qaasuitsup Kommunia at blive delt i to. Det fastslår en rapport fra konsulentvirksomheden BDO fra juni sidste år, der blev bestilt af Naalakkersuisut i forbindelse med beslutningen om at dele nordkommunen.

Og ifølge rapporten, så vil det sammenlagt koste mellem knap 13 mio og knap 16 mio kroner i de 8 måneder det tager at lave de nye overgangsbestyrelser, ansætte nye direktører og sekretærer og ordne praktiske ting som hjemmesider, skriveborde og logoer.

Deling af Qaasuitsup
Kommunen deles i en nordlig og en sydlig del:

Den nordlige kommune med 10.500 borgere.

(Qaanaaq, Upernavik, Uummannaq, Ilulissat)

Den sydlige kommune med 6.508 borgere.

(Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Aasiaat, Kangaatsiaq)

Overgangen vil tage 8 måneder. Fra kommunalvalget den 4. april 2017 til 1. januar 2018.

Overgangsperioden vil koste et engangbeløb på mellem ca. 13 millioner kroner og ca. 16 millioner kroner.
Qaasuitsup betaler selv, men Naalakkersuisut bidrager med 8 mio. fra finansloven. 5 mio. i år og 3 mio. i 2018.
Kilde: BDO

Det skal Qaasuitsup selv betale. Dog har Naalakkersuisut afsat 8 millioner kroner på finansloven som tilskud til opdelingen, 5 millioner i år og 3 millioner i 2018.

Den 1. januar 2018, når overgangsperioden slutter er nordkommunen delt i to: Den nye nordlige kommune, altså Qaanaaq, Upernavik, Uummannaq, Ilulissat og den nye sydlige nordkommune, der er Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Aasiaat, Kangaatsiaq.

I den nordlige del forventer BDO, at økonomien vil være i balance. Indtægterne fra skatter og bloktilskud er lidt større end kommunens udgifter til velfærd, altså hjemmepleje, børneinstitutioner og lignende.

Men i den sydlige del er det lidt anderledes. Her er forventningen, at indtægterne er mindre end udgifterne og derfor vil der være ubalance i regnskabet, så kommunen mangler penge.

Det betyder, at der enten skal spares på administrationen i kommunen, på velfærden for borgerne eller også skal borgerne i kommune syd betale mere i skat.

BDO vurderer, at hver borger i den sydlige del skal betale mellem 5.267 kr. og 6.443 kr ekstra i skat om året, for at der er balance i kommunens økonomi.

Men der er ikke lige så mange borgere i kommunen der betaler skat, som det samlede antal borgere. For eksempel betaler børn ikke skat og derfor vil den ekstra skat som deskattepligtige borgere skal betale være højere.