HUNDESYGE Forslag på vej om obligatorisk vaccine

I dag kan hundeejere selv bestemme, hvorvidt de vaccinerer deres dyr mod hundesyge, der bliver dog arbejdet på at stramme reglerne.
Foto © : Andreas Østergaard/KNR
19. marts 2016 13:22

Der bliver arbejdet på et nyt lovforslag, som skal gøre det lovpligtigt for hundeejere, at vaccinere mod hundesyge. Det fortæller distriktsdyrlægen.

- Der kommer et oplæg til at gøre det til en obligatorisk vaccine. Altså noget man skal gøre. Men det kræver et ret stort system, og det bliver lagt op til Naalakkersuisut om det er noget, man synes er en god idé og om det er noget man vil støtte, siger distriktsdyrlæge Sanne Eline Wennerberg til KNR.

Læs også Hundeejere vælger vaccine fra

Hun fortæller at arbejdet er i gang, og at de håber at præsentere et lovforslag på efterårssamlingen.

Sådan smitter hundesyge

Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin.


En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.

 

Kilde Naalakkersuisut

- Så må vi jo se, hvad der kommer af udmeldinger der, siger hun.

Skal selv skaffe og betale for vaccinen

Som det er i dag, så er det hundeejerens ansvar at beslutte, hvorvidt de vil bruge penge på at vaccinere hundene. Det vælger de færreste og konsekvensen er mange døde hunde.

Dyrelægen fortæller, at hundeejere altid er blevet informeret om vigtigheden af at vaccinere særligt deres hvalpe mod de her sygdomme. Det har været en almen vejledning, som hundeejerne har fået i årevis, netop for at beskytte de unge hunde.

Læs også Alle slædehunde bør vaccineres mod hundesyge

Læs også Ilulissat værner sig mod hundesyge

Alligevel er der problemer.

- Hundeejerne skal selv rekvirere vaccinen, der er ganske få byer som hjemtager vaccinen og sælger den via deres teknisk forvaltning er eller servicebutikken til borgerne. Men ellers skal man rekvirere den gennem mig. Det er der ikke ret mange der gør, siger Wennerberg. 

Sygdommen trives godt hos os

Selve hundesygen er dog langt fra noget nyt fænomen.

- Det er den samme sygdom der har været i Qaanaaq, det er den samme sygdom der har været i Savissivik, og det er den samme sygdom der har været i masser af andre byer og bygder.

Læs også KNQK: Vi vil sikre hundeslædekulturen

Det hænger sammen med at det er en sygdom, der trives i klimaet her i landet. Den overlever simpelthen udenfor, forklarer dyrelægen. Hun gør det videre klart, at den måde vi holder hund på også giver sygdommen gunstige kår.

- Fordi vi har løse hunde og løse hvalpe, og fordi at den vaccine, der beskytter mod sygdommen er en frivillig vaccine, som hundeejeren selv skal rekvirere og selv skal betale, siger dyrlægen.

Læs også Epidemi truer hundebestanden ved Upernavik