Forskere vil få spildevandsproblemer til at fordufte

En del besøg på toilettet medfører til forurening og sundhedsskadelige problemer der, hvor de såkaldte chokoladefabrikker sender efterladenskaberne direkte ud i havet.
Skrevet af Camilla Dam
02. juli 2014 09:30

Pernille Erland Jensen forsker i spildevandsproblemer i samarbejde med Qeqqata kommune. Hun har i otte år været tilknyttet DTU’s Center for Arktisk Teknologi, ARTEK, hvor de ser nærmere på udfordringerne omkring Sisimiuts ”chokoladefabrik”.

- Det kunne være i orden at lede toiletaffaldet direkte ud i vandet, hvis det bare blev fortyndet i det åbne hav.

- Men ved tidevand breder den brune fane sig til den nærliggende bugt, hvor folk har deres joller liggende, og hvor kajakklubbens medlemmer ligger og øver grønlændervending. Det er både ulækkert og sundhedsfarligt, siger Pernille Erland Jensen til magasinet Polarfronten.

Læs også: Kom og se "chokoladefabrikken"

Løsningen er ikke dansk i form af et rensningsanlæg.

 - Vores forskning har vist, at det har en rigtig stor effekt at fryse det komposterede affald. Det gælder især, hvis det fryser og tør nogle gange i løbet af vinteren, fordi det vil reducere de sygdomsfremkaldende mikroorganismer, så det bliver et renere og mere hygiejnisk materiale, forklarer forskeren.

Smittefaren skal elimineres

Hvor vores afføring tidligere bestod af organisk materiale og ufarlige  næringsstoffer, så betyder ændrede kostvaner, at vi nu om dage også afleverer tungmetaller og mange kemikalier fra fx medicin, som er skadelige for naturen. Derfor er forskningen væsentlig.

- Vores mål er at udvikle et anlæg med både en kemisk og en mekanisk rensning, som er så effektiv, at man til sidst kan bestråle med UV-lys, der fjerner de sygdomsfremkaldende mikroorganismer og dermed eliminerer smittefare, siger Pernille Erland Jensen.

ARTEK har i samarbejde med Aarhus Universitet fundet mikroorganismer i muslinger og krebsdyr fra Ulkebugten.

Mikroorganismerne er resistente over for antibiotika, hvilket vil sige, hvis vi mennesker bliver ramt af samme mikroorganisme, kan vi heller ikke behandles.