Forsker: De grønlandske fiskearter får konkurrence i fremtiden

Når og hvis nye fiskearter kommer til de grønlandske farvande fra de varmere farvande i forbindelse med klimaændringerne, kan det få negative konsekvenser for de oprindelige økosystemer, men det kan også give nye fiskerimuligheder.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
28. januar 2015 04:58

Det siger lektor ved Aarhus Universitet Peter Grønkjær, som har været med til at lave undersøgelsen om, hvorvidt klimaændringerne vil føre til øget konkurrence mellem de eksisterende fiskearter her i Grønland og fiskearter fra de varmere farvande.

Det er rejen og torsken, som nemt kan udkonkureres af nye fiskearter.

- Det negative konsekvenser kan være, at det kan går ud over de fiskearter der allerede er i det grønlandske farvande, som i sidste ende kan konkurreres af de nye fiskearter, som måske er råfisk, som så kan tage f.eks. rejer. Vi ved allerede nu, at når nye fiskearter kommer til nye farvande, så kan konsekvenserne være fatale, siger altså lektor ved Aarhus Universitet Peter Grønkjær.

Læs også Klimaændringer tiltrækker andre fiskearter til Arktis

Han og andre forskere forudser, at klimaændringerne markant vil øge mængden af nye fiskearter i kystområderne omkring Grønland og Svalbard og dermed forårsage øget konkurrence arterne imellem.

- Den gode nyhed er, at når de nye fiskearter kommer til det grønlandske farvande, vil de nye være føde til de eksisterende grønlandske fiskearter og på den måde vil fødegrundlaget blive bedre. Men det er altså meget uforudsigeligt på nuværende tidspunkt, hvordan det hele kommer til at se ud i fremtiden, siger Peter Grønkjær.

Vores hellefisk vil også får en konkurrent fra sin egen art, som i dag lever i Stillehavet ud for Alaskas vestkyst.

- Et eksempel er, at da hellefisken i forbindelse med det arktiske farvande frøs til for mange, mange år siden, blev til to forskellige populationer, hvor den ene er i Grønland og den anden i Stillehavet. Men så vil klimaændringerne gøre det muligt, at den fra Stillehavet vil komme til de grønlandske farvende og måske blande sig med den grønlandske hellefisk, siger Peter Grønkjær og gør opmærksom på, at den hellefisk og vores egen hellefisk ikke har stor forskelle og derfor ikke kan true fiskernes indtjening som sådan.