Forsigtig optimisme i oppositionen efter møde om sundhedsvæsenet

Partierne nærmer sig hinanden i forsøget på at løse de mest akutte problemer i sundhedsvæsnet. Oppositionen savner dog naalakkersuisuts langsigtede ambitioner for landets sygehuse og hospitaler.
Sundhedspersonalet løber stærkt og er en mangelvare i det grønlandske sundhedsvæsen. Det kommende sundhedsforlig skal blandt andet forsøge at finde løsninger på, hvordan man fastholder og rekruttere personalet. Foto © : KNR / Malik Brøns
17. oktober 2023 16:19

Der lød bulder og brag, da oppositionspartierne blev inviteret til møde med naalakkersuisut om et kommende sundhedsforlig.

I invitationen stod der nemlig intet om, hvad koalitionen selv havde af ambitioner på sundhedsområdet.

Det var derfor en flok skeptiske oppositionspolitikere, der i fredags gik ind til mødet med naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain (IA).

Nu har tonen dog fået en anden lyd.

- Jeg var overrasket. Da vi kom til mødet med Agathe Fontain, var hun velforberedt og havde klare prioriteter for, hvad naalakkersuisut vil med sundhedsvæsenet. Så det gik rigtigt godt, siger Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen.

Lignende ord kommer fra Bjørk Lange Olsen, der er medlem af Inatsisartuts sundhedsudvalg for Demokraatit, og Jens Napãtôk’ fra Naleraq, der før mødet begge havde udtrykt deres utilfredshed:

- Jeg havde ikke de store forventninger, men blev positivt overrasket og havde et indtryk af, at naalakkersuisut har styr på det. Vi har fået en naalakkersuisuq med meninger, og som lytter. Det er glædeligt, siger Jens Napãtôk’.

Atassut: Penge til nedslidte ambulancer

Ifølge de tre oppositionspartier lægger naalakkersuisut op til et sundhedsforlig, som her og nu skal løse nogle af de mest akutte problemer i sundhedsvæsenet. Der er ikke tale om en større reform, hvilket der ellers har været skreget på i længere tid.

Selvom Aqqalu Jerimiassen fra Atassut er enig i, at der er behov for en større sundhedsreform, mener han dog også, at der er korte bane er udfordringer, som kræver politisk handling:

- Vi kan ikke løse det hele på en gang. Lige nu har vi et akut problem med ambulancerne. Nogle af dem kan knap nok køre, og udstyret er slidt. Det kan betyde menneskeliv, hvis vi ikke løser problemerne, siger han.

Ifølge Atassut trænger landets ambulancer til et serviceeftersyn, da både biler og udstyr er slidt.

Demokraatit og Naleraq: Sundhedsvæsenet skriger på flere hænder

Hos Demokraatit bider man særligt mærke i, at naalakkersuisut vil bruge ekstra midler på at styrke rekrutteringsindsatsen. Partiet har nemlig længe argumenteret for, at man skal blive bedre til at rekruttere personale udenfor Norden.

Når det er sagt, savner partiet, at naalakkersuisut kommer med en langsigtet plan for, hvad der skal ske med de grundlæggende problemer i sundhedsvæsenet.

- Vi mangler at se naalakkersuisuts længerevarende ambitioner. Hvad skal vi for eksempel stille op med de mange anbefalinger, som er kommet fra Sundhedskommissionen? Bolden ligger hos naalakkersuisut. De har ansvaret, siger Bjørk Lange Olsen.

Manglen på arbejdskraft i sundhedsvæsenet bekymrer også Naleraq. I 2019 fremsatte partiet et forslag om, at der skal laves en handlingsplan for, hvordan man kan nedbringe lægemanglen herhjemme.

Dengang fik Jens NapãtôK´ ikke den store opbakning, men det har ændret sig, siger han.

- Naalakkersuisoq var lydhør over Naleraqs ønske om, at det skal være nemmere at gå til læge i Nuuk og på resten af kysten. Her tænker jeg på mit forslag fra 2019, om at afsætte penge til at nedbringe lægemanglen og en ny ordning med praktiserende læger, som kan aflaste sundhedsvæsen, siger Jens NapãtôK´.

Til KNR siger de tre partier i oppositionen, at de mener, at det er nødvendigt, at der bliver afsat flere penge til sundhedsvæsenet, hvis situationen skal forbedres.

Agathe Fontain: Reformarbejdet er i gang

Det er den nyudnævnte naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, som leder forhandlingerne om det nye sundhedsforlig.

Ligesom de øvrige parter, er hun tilfreds med, hvordan det første møde forløb:

Jeg synes, at mødet gik godt. Vi forstår hinanden, siger hun til KNR.

Derudover er naalakkersuisoq dog tilbageholdende med at sige noget om forhandlingerne. Hun vil hverken svare på, hvad partierne konkret forhandler om, eller om der vil blive tilført flere penge til det pressede sundhedsvæsen.

Agathe Fontain har desuden en noget anderledes opfattelse af, hvordan det skrider frem med den længeventede reform af sundhedsvæsenet. For mens oppositionspartierne savner handling fra koalitonen, så mener Agathe Fontain, at arbejdet allerede er i gang.

Finansloven og den nye sundhedsreform hænger sammen. Arbejdet er allerede i gang, siger hun.