Forfatter: Bedre vilkår i kolonitiden

I kolonitiden var forholdene for de skrivende bedre, end de er nu. Det mener formand for Grønlands Forfatterforening, Hans Anthon Lynge. Men han deler ikke Karen Langgårds og forlagenes bekymring, om at bogudgivelserne er for snævre i Grønland.
04. november 2011 16:03

Der er ikke så mange der skriver prosa, måske finder man det mere svært end at skrive poesi, tilkendegiver formanden for Grønlands forfatterforening Hans Anthon Lynge.

Men længere strækker hans enighed med Karen Langgaard og forlaget Atuagkat og Milik Publishing så heller ikke.

For hvor de savner flere genrer på boghylderne og flere yngre forfattere, kan Hans Anthon Lynge ikke se noget mærkeligt i, at de unge i Grønland ikke bidrager til litteraturhistorien.

- Man skal måske være omkring 40 år før man begynder at skrive og tænke lidt mere over tilværelsens vanskelighed, man skal måske se problematikken ud fra hvad de unge mennesker skal skrive om, spørger Hans Anthon Lynge retorisk.

Og hans indtryk er i øvrigt, at der er masser af grønlændere der gerne vil skrive, men ikke ved hvordan de skal gribe det an, hvordan man udvikler sin idé, får sit værk udgivet osv.

- Jeg får tit henvendelser fra mange mennesker, som gerne vil skrive og som mangler råd om hvordan de kan starte med at skrive, fortæller Hans Anthon Lynge, der i oktober måned fik henvendelser af den art fra tre forskellige mennesker. Hvor gamle de er og hvilken genre de beskæftiger sig med ved han dog ikke, men han påpeger, at vilkårene for grønlandske forfattere generelt er for ringe.

I kolonitiden havde man forståelse for hvad det krævede, at bevare et sprog, men i dag er litteraturen, og dermed sproget, nedprioriteret fra politisk side, mener Hans Anthon Lynge.

- Opmuntring af skrivekunsten lå ret højt i kolonitiden, kulturpolitikken i disse år er gået til udvikling af scenekunsten og der er ikke rigtig nogle penge til overs til andre genrer, desværrelød det altså fra Hans Anthon Lynge, der ønsker bedre muligheder for tilskud til skrivekunsten fra det offentlige.