Forfatningsarbejdet kan føre til folkeafstemning inden for få år

Forfatningskommissionens arbejde kan være med til at rejse et folkekrav om selvstændighed, som politikerne ikke kan sidde overhørig.
- Brexit afstemningen blev netop startet af en britisk premierminister, der gerne ville blive i EU, men som følte et vist pres fra sin befolkning, siger Jens Wendel-Hansen, adjunkt i moderne historie på Ilisimatusarfik. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. februar 2017 15:40

Demokraternes Michael Rosings udtrykte i sidste uge frygt for, at forfatningsarbejdet kan føre til, at Grønland om få år står overfor en folkeafstemning om selvstændighed. Og frygten er ikke taget ud af den blå luft, mener adjunkt Jens Wendel-Hansen fra Ilisimatusarfik.

- Brexit afstemningen blev netop startet af en britisk premierminister, der gerne ville blive i EU, men som følte et vist pres fra sin befolkning, siger Jens Wendel-Hansen, adjunkt i moderne historie på Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq mener kritik kommer for tidligt

Ifølge Jens Wendel-Hansen kan forfatningsarbejdet være med til at starte en folkestemning, som politikerne får svært ved at sidde overhørig, blandt andet fordi forfatningskommissionen vil rejse rundt og holde borgermøder:

Rosing: Grønland vil gå fallit

- Når borgere skal inddrages i det, kan det gøre selvstændighed til en meget nærliggende tanke, og det kan sagtens fremskynde sådan et krav, siger Jens Wendel-Hansen.

Han hæfter sig ved, at blandt andre Partii Naleraq argumenterer med, at selvstændigheden vil føre til selvbårenhed. Det er der dog umiddelbart ingen historiske eksempler, der understøtter ifølge Jens Wendel-Hansen:

- I hvert fald ikke i et eksempel som det grønlandske, hvor man på relativt kort tid vil komme til at undvære en rimelig stor del af indtægterne.

LÆS OGSÅ Rosing frygter skjult valgkamp

Michael Rosing fra Demokraterne frygter, at Grønland vil gå fallit, hvis landet erklæres selvstændig inden for en kortere årrække.

Frederiksen vil ikke afvise folkeafstemning inden få år

Jens Wendel-Hansen mener, at Grønland i hvert fald må indstille sig på at undvære bloktilskuddet på 3,7 milliarder årligt.

Han henviser til sidst i 1990erne, hvor Færøerne foreslog en årtier lang udfasning af bloktilskuddet i forbindelse med et krav om selvstændighed:

- Den danske regering slog fast - under Nyrup dengang - at de kunne strække sig til en tre til fire år.

Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Suka K. Frederiksen, siger til KNR, at hun ikke vil afvise en folkeafstemning om selvstændighed inden for få år.

- Det er op til folket, lyder det fra Suka K. Frederiksen.