Foreninger til FT-kandidater: Skab bedre integration

Flere grønlandske foreninger i Danmark har ét overordnet ønske til de kommende folketingspolitikere: Skab bedre integration for grønlændere i Danmark.
04. juni 2015 04:51

Ønskelisten over sager, som de kommende folketingsmedlemmer fra Grønland bør kæmpe for, er lang. 

Men hos en række foreninger i Danmark, som arbejder for grønlandske interesser, står én ting øverst på ønskelisten: Skab bedre integration af grønlændere i Danmark. 

Det ønsker bl.a. konst. generalsekretær hos Foreningen Grønlandske Børn, Puk Draiby,

- Jeg vil ønske, at Folketinget sætter fokus på at sikre en god integration af grønlændere i Danmark. For os handler det selvfølgelig allermest om familierne og børnene, men jeg synes, at det er rigtig, rigtig vigtigt, at vi bliver bedre til at gøre plads til grønlændere i Danmark, siger hun til KNR.

Udsatte-strategi er ikke nok
Integrationen af grønlændere i Danmark har længe været på politikernes dagsordenen. I 2013 udsendte den danske regering Strategien for Udsatte Grønlændere, som har til formå at yde hjælp - også integrationshjælp - til grønlændere med sociale problemer i Danmark.

Indsatsen er koncentreret i fem storbyer, og det har en positiv virkning, mener Puk Draiby - men det er langt fra nok:

- Det er fem byer, der deltager (i strategien, red.). Men der bor jo også grønlændere i andre dele af Danmark, så hvordan er det, at vi får de her gode erfaringer bredt længere ud? spørger hun.

Puk Draiby tilføjer, at en del af en styrket integration i høj grad også handler om oplysning af danskere om Grønland og grønlandske forhold.

Bredere integrationstilbud
Hos Fællesforeningen Inuit påpeger formanden Bitha Metelmann, at flytningen fra Grønland til Danmark kan være lige så udfordrende for grønlændere i job og uddannelse.

Derfor er det nødvendigt med en række integrationstilbud, også til ikke-udsatte grønlæn