Forening: Drop selvstændighed og skab fællesskab

Vinderen af Inatsisartut-valget bliver det parti, der kan genskabe fællesskabsfølelsen hos alle grønlændere, mener formanden for Foreningen Rigsfællesskabet.
Foreningen Rigsfællesskabet Foto © : Foreningen Rigsfællesskabet
24. oktober 2014 15:52

Foreningen Rigsfællesskabet går nu ind i valg-debatten og opfordrer partierne til at tale om fællesskab blandt alle grønlændere.  

- Jeg tror meget på, at vinderen af den her valgkamp er den, der forstår vigtigheden af fællesskabsfølelsen i et samfund som det grønlandske, siger formanden for Foreningen Rigsfællesskabet, Nauja Lynge til KNR.

En fællesskabsfølelse, der ifølge formanden skal styrkes hos alle, der føler sig grønlandske - uanset hvor man bor i Rigsfællesskabet.
 

Sæt selvstændigheds-drømme på pause

Foreningen Rigsfællesskabet blev stiftet 15. august i år, efter en Facebook-side under navnet “Rigsfællesskabet til debat” havde eksisteret i halvandet år. Siden bliver i dag fortsat fulgt af 1.200 brugere bosat i henholdsvis Danmark, Færøerne og Grønland.

Den ny forening har som erklæret mål at bevare og styrke rigsfællesskabet. Og det bør være politikernes udgangspunkt frem for de senere års debat om selvstændighed, mener Nauja Lynge.

- Det, der er meget grønlandsk, det er at sige: ‘Vi lever i nuet’. Og nuet er altså, at vi er i et rigsfællesskab. Vi kan ikke have nogle luftige drømme at basere vores fremtid på noget, som - måske - sker ude i fremtiden (…). Som det er i dag, er vi jo helt automatisk ved at afvikle rigsfællesskabet uden at have noget som helst at sætte i stedet.

 

Brug alle lyse hoveder

I stedet mener Nauja Lynge, at de kommende politikerne i Inatsisartut bør sørge for, at alle nødvendige kræfter bliver brugt i det grønlandske samfund. I dag står nogen ifølge hende nemlig uden for.

Hvor er det, at fællesskabsfølelsen halter?

- Den halter, når vi ikke får brugt de bedste kræfter i erhvervslivet, eller vi ikke står sammen om en inkluderende udvikling, men hvor vi begynder at ekskludere hinanden. Det er vigtigt at få vendt den mistillid til engagement fra den del af befolkningen, som har været ekskluderet af samfundet. Vi har brug for alle lyse hoveder uanset, om man er dansk eller grønlandsk i samfundet. 

 

Se også: Kronik "Vinderen af valget bliver fællesskabet" i Berlingske