Forening ønsker lys over Danmarks rolle som kolonimagt

Det er ikke kun herhjemme, at kolonitiden under Danmark bliver diskuteret.
25. marts 2015 16:37

I Danmark ønsker en ny forening nu at oprette et større videns-center i København, der skal kaste nyt lys over Danmarks rolle som kolonimagt - på godt og ondt.

Det er nemlig et glemt kapitel i Danmarks-historien, lyder det.

- Kolonihistorien har været glemt. Måske ligefrem fortrængt, siger Anders Bjørn, som er historiker og bestyrelsesmedlem hos Foreningen for et kolonihistorisk center på Christiansholm.

 

Foreningen er opstået, efter Københavns Kommune har udstedt en konkurrence om, hvad en del af øen Christiansholm - også kendt som Papirøen - i Københavns Havn skal bruges til, efter et større areal her er blevet ledigt.

 

LÆS OGSÅ Danmark på sidelinjen i forhold til forsoningskommission

 

Og står det til foreningen, skal en del af området gå til et videnscenter, som kan kaste nyt lys over Danmarks rolle som kolonimagt - både på den sydlige halvkugle og i Nordatlanten:

 

- Det er, at vi langt om længe skal have et kolonihistorisk center, hvor der kan vises udstillinger og informeres om de forskellige koloniområder, der har hørt ind under Danmark. Og vi synes måske også, at Island og Færøerne bør repræsenteres, fordi det er begrænset, hvad folk i Danmark ved om de relationer, der har været mellem Danmark og de to områder.

 

Anders Bjørn, der selv har arbejdet i Grønland som gymnasielærer i 80’erne, mener, at danskere generelt ved for lidt - og let bliver fornærmede, når det handler om Danmarks rolle som kolonimagt.

 

-Danskerne er ikke meget for kritik. Altså danskerne har en idé om, at vi som koloniherre har været langt mere positivt interesserede i kultur i det område, vi har haft kolonimagten over. Vi har leveret en del økonomiske tilskud til det grønlandske samfund, og i det hele taget er der ikke noget at komme efter, hvis man vil kritisere. Og der glemmer man jo, at danskerne jo altid har været dem, der har haft magten. Og det gælder også efter 1953, siger Anders Bjørn.

 

LÆS OGSÅ Danmark bagataliserer sin kolonifortid

 

Og det skal et videnscenter om Danmarks kolonitid bl.a. være med til at give et let mere nuanceret blik på.

- Det skal kunne bidrage med at fortælle mere om, hvad der er sket i Grønland - på godt og ondt.

 

Københavns Kommune udpeger 6. april fem kandidater, der er med i den endelige konkurrence om, hvad området på Papirøen skal bruges til.