Folkevalgte imod lukning af Narsarsuaq-lufthavn

Kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Kommune Kujalleq ønsker ikke landingsbanen i Narsarsuaq nedlagt. Men samtidig, er der en positiv modtagelse for anlæggelse af en lufthavn mellem Qaqortoq og Narsaq.
Skrevet af Nauja Møller
27. april 2015 13:50

Det er reaktionen efter Knud Kristiansens udmelding forleden dag om, at han arbejder med en plan om enten at lukke eller nedgradere lufthavnen i Narsarsuaq.  

Josef Petersen, der er den ene repræsentant for Atassut kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq, er ikke enig med sin partifælle Knud Kristiansen om hans seneste planer med lufttrafikken i Sydgrønland:

- Det er en stor og en udmærket atlantlufthavn, derfor synes jeg, at vi i Sydgrønland ikke behøver at miste stedet, da det genererer mange arbejdspladser.

Læs også Naalakkersuisoq for infrastruktur: Lufthavnen i Narsarsuaq nedlægges eller nedgraderes

Kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq er repræsenteret af tre partier. Medlemmerne fra henholdsvis Siumut og Inuit Ataqatigiit ønsker heller ikke lukning af Narsarsuaq:

- Vi ønsker selvfølgelig, at driften bliver ved, sagde Simon Simonsen fra Siumut.

For at undgå lukning af Narsarsuaq har kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq etableret et udvalg for to år siden:

- Selvom vi er glade for, at der skal bygges en lufthavn i Qaqortoq, vil vi gerne bruge Narsarsuaq Lufthavn til et eller andet, da vi tror på, at den er brugbar, siger Kelly Berthelsen fra Inuit Ataqatigiit.

 

Der vil være konsekvenser

Der blev fornyligt fremlagt en undersøgelse af de økonomiske konsekvenser ved en lukning af Narsarsuaq.  Den viste bl.a. negative konsekvenser for samfundet ved, at indtægter fra turister mistes.

Atassuts Josef Petersen påpeger, at kommunen vil miste skatteindtægter, når lufthavnens personale stopper:

- Indtægterne til vores kommune vil falde drastisk, fordi ikke alle vil kunne få arbejde i Qaqortoq, derfor er det nødvendigt at udvikle Narsarsuaq, siger Josef Petersen fra Atassut.

Kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Kujalleq oplever, at Sydgrønland ikke mærker den samme trafikale udvikling som resten af Grønland. Derfor glæder nyheden om, at der skal bygges en lufthavn mellem Qaqortoq og Narsaq kommunalpolitikerne:

- Det er kommet frem, at der vil være konkurrence, men tilbuddene vil kun gælde inklusive Paamiut. Derfor vil Sydgrønland med Qaqortoq, som er en stor uddannelsesby, endnu engang være udenfor denne mulighed. Og på baggrund af det ved jeg, at flere af kommunalbestyrelsesmedlemmer udtrykker et ønske om at få bygget en landingsbane for fastvingede fly i Qaqortoq, siger Simon Simonsen, Siumut.

 

Glade for planerne

Inuit Ataqatigiits medlem af kommunalbestyrelsen mener, at en ny lufthavn mellem Qaqortoq og Narsaq vil få positiv indflydelse på dagligdagen i Sydgrønland.

- Vi, der bor i Sydgrønland, oplever sjældent kulturelle ting i forhold til de byer med flyadgang. Selv sygetransport bliver tit påvirket af dårlig vejr, da der bruges små helikoptere.

- Qaqortoq er også vokset som en uddannelsesby. Med tanke på det vil en landingsbane i Qaqortoq være til fordel for mange mennesker, siger Kelly Berthelsen.