Folketingsvalg er på trapperne: Grønlandske politikere kan afgøre valget

Kun tre grønlandske kandidater har endnu meldt sig som kandidater til Folketinget. Men de nordatlantiske mandater kan få en meget afgørende rolle ifølge meningsmålingerne.
Godthåbhallen i Nuuk på valgdagen 5. juni 2019. Nu skal valgstederne formentlig til at gøre klar igen.
04. oktober 2022 07:50

Hvis det går, som politikere og medier i Danmark forudsiger, udskriver statsminister Mette Frederiksen i dag (S) valg til Folketinget.

Og det bliver et valg, hvor de fire nordatlantiske mandater kan ende med at få meget stor indflydelse på, hvem der bliver ny statsminister.

I hvert fald hvis man skal tro meningsmålingerne.

En meningsmåling, som Epinion har lavet for DR og netmediet Altinget, viste i går næsten dødt løb mellem den røde og borgerlige fløj i Folketinget.

Ingen af dem står til at opnå flertal alene. Derfor kan partiet Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen som formand blive afgørende. Men der er også en anden mulighed - og det er, at alle fire nordatlantiske mandater afgør valget, hvis de alle fire støtter den samme statsministerkandidat.

Ifølge meningsmålingen fra i går vil det dog kun være den borgerlige blok, som vil få nok stemmer til at danne flertal, hvis alle fire nordatlantiske mandater peger på enten den konservative Søren Pape Poulsen eller Venstres Jakob Ellemann som statsminister.  

Kun Naleraq og IA har præsenteret kandidater

Meningsmåling mandag 2. oktober 2022

Epinion har lavet en meningsmåling for DR og netmediet Altinget. Den viser:

84 mandater til rød blok (Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre)

86 mandater til blå blok (Venstre, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemorakterne)

5 mandater til Moderaterne

Folketinget har 179 pladser. Der skal derfor 90 mandater til at opnå flertal.

Grønland og Færøerne har hver 2 pladser i Folketinget

Kilde: Altinget.dk

Valgkampen har reelt været i gang i Danmark siden i sommer. Men kun tre kandidater herhjemme har meldt sig på banen til de to pladser, som Grønland har i Folketinget.

Fra Naleraq er det Kiista Fencker, tidligere naalakkersuisoq for sundhed og kassérer i Naleraq, og Juno Berthelsen, som arbejder i selvstyret og er med i partiets forretningsudvalg.  

De ønsker begge at komme i Folketinget for at sætte mere fart på Grønlands vej mod at blive en selvstændig stat, oplyser de.

LÆS OGSÅ Naleraq er klar med to kandidater til folketingsvalget

Også Inuit Ataqatigiit stiller med foreløbig én kandidat: Aaja Chemnitz, der har siddet i Folketinget siden 2015. Hun genopstiller for en tredje valgperiode.

Men der er stadig mulighed for at stille op som kandidat.

Ifølge reglerne kan kandidater nå at melde sig på banen frem til 11 dage før valgdagen.

Rigsombuddet i Grønland skal derefter sikre, at kandidaterne lever op til kandidatkravene.

Man kan stille op både som medlem af et parti, hvis man bliver godkendt af partiet, eller som løsgænger. Et kandidatur som løsgænger kræver dog, at mindst 100 mennesker, kaldet "stillere", bakker op om personen med navn, bopæl og personnummer.

Regeringen er presset af sine egne støttere

Tirsdag 4. oktober er den frist, som Radikale Venstre har givet statsminister Mette Frederiksen for at udskrive valg.

Også selv om partiet er regeringens eget støtteparti.

Det er nemlig Radikale Venstres måde at kritisere statsministeren på efter en undersøgelse af lukningen af mink-erhvervet i Danmark, som fandt sted under coronakrisen.

LÆS OGSÅ Folketingsvalg på vej: Partier holder kandidater tæt til kroppen

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien - og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Der er brug for en ny start, skrev formanden for Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen på Facebook i juli.

I dag - første tirsdag i oktober - samles Folketinget til et nyt mødeår. Men bliver valget udskrevet, bliver alle møder og lov- og beslutningsforslag i Folketinget opløst. Dog fortsætter arbejdet i et par enkelte politiske udvalg stadigvæk.