Folketinget i debat om Thule-sagen

Folketinget bliver nu indkaldt til en hasteforespørgsel om servicekontrakten på Thule Air Base
19. december 2014 12:04

Samrådet bliver onsdag 21. januar 2015. Det meddeler Inuit Ataqatigiit i en pressemeddelelse. 

Det sker, efter den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) 5. december var i samråd om det amerikanske udbud af servicekontrakten på Thule Air Base. Men ministeren kom under samrådet ikke med tiltrækkelige svar, lød det efterfølgende fra Grønlandsudvalget.

I stedet har udvalget med Johan Lund Olsen (IA) som formand nu valgt at indkalde alle Christiansborgs folkevalgte til debat i sagen.

- Sagens alvor og omfang taget i betragtning, er det meget vigtigt, at vi får den behandlet og forhåbentligt ordentligt belyst i Folketingssalen så hurtigt som muligt, siger Johan Lund Olsen i pressemeddelelsen.

Klage afgøres i februar

I øjeblikket behandler de amerikanske myndigheder en række klagesager fra tre danske og grønlandske firmaer, herunder Greenland Contractors A/S, som alle har budt i det seneste udbud omkring servicekonktrakten på basen.Det sker, fordi kontrakten gik til det amerikanskejet firma Exelis Services A/S, selv om en forsvarsaftale mellem Danmark-USA understreger, at kun danske og grønlandske firmaer må stå for basens vedligeholdelse.

Klagerne skal behandles inden for 100 dage - eller senest den 20. februar 2015. Derfor har IA ønsket at få sagen behandlet i Folketinget inden afgørelsen.

Afhængigt af forespørgselsdebatten overvejer IA sammen med den danske opposition og Socialdemokraterne at komme med et lovforslag om reglerne for aftalerne omkring Thule-basen.

Det har ikke været muligt at få et flertal i Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg i Inatsisartut til at indkalde de grønlandske politikere til samråd om sagen.