Folketinget behandler lov om videoafhøring

Folketinget førstebehandler i dag mandag et forslag om en ændring af retsplejeloven herhjemme omkring videoafhøring af børn.
16. november 2015 05:55

Ændringen skal gøre det muligt for politiet i videre udstrækning end i dag at afhøre et barn under videooptagelse i kriminalsager. Det gælder også børn under den kriminelle lavalder på 15 år.

Det skal bl.a. ske for at tage presset væk fra børn, som kan blive påvirket af at skulle vidne foran en dommer og tilhørende i en retssag. Samtidig skal det være med til at undgå, at børnene møder eller genser en mulig gerningsmand i selve retslokalet.

LÆS OGSÅ Aldersgrænsen for videoafhøring skal hæves

Lovændringen lægger også op til, at der altid skal ske videoafhøring af børn i 13-14 års alderen, når det drejer sig om sager om seksualforbrydelser, incest eller vold i familien.

Forslaget har været til høring hos en lang række instanser og organisationer herhjemme, og der er generelt bred opbakning til lovændringen.

LÆS OGSÅ Forslag forringer tiltaltes retssikkerhed

Dog er man hos Grønlandske Advokater betænkelig ved at udvide reglerne om videoafhøring af børn. Foreningen mener bl.a., at bevismaterialet kan blive for gammelt, når børn vidner på video, som først skal bruges langt senere i en retssag. Derfor bør børn kunne genindkaldes til vidneafhøring under selve retssagen, anfører foreningen i sit høringssvar.

Det forventes, at et flertal i Folketinget stemmer lovforslaget videre til udvalgsbehandling.