Folk oplever unikt syn i Syd- og Østgrønland

Det er ikke uhørt, at der spottes svaner i Sydgrønland, men nu er de også nået hele vejen til Tasiilaq.
Biolog i Naturinstituttet Aili Labansen fortæller, at svanerne i Syd- og Østgrønland er sangsvaner. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
16. april 2024 10:52

Efter lige dele fascination og frygt over isbjørnene i Sydgrønland er opmærksomheden nu faldet på nogle noget mere uskyldige og ufarlige dyr i den sydlige del af landet.

Der er nemlig blevet set noget så unikt som svaner i både Nanortalik og Tasiilaq.

Det er nationalfuglen i Danmark, og egentligt er den ikke en trækfugl, så det er lidt en overraskelse, når den dukker op herhjemme.

Kristine Kleist Lundblad fra Nanortalik er en af de heldige. Og selvom det ikke er første gang, at der er svaner i Sydgrønland, så er det stadig en stor oplevelse.

- De er fascinerende og dejlige. De er store og smukke, og vi ser sporene af dem, når de går i land. Og de kommer helt tæt på, når de kommer ude fra havet, siger hun.

I starten blev der taget billeder af to svaner i Nanortalik, men Kristine Kleist Lundblad har taget billeder af denne flok.

- Jeg opdagede 12 her i byen og tog et billede af dem. Og blandt dem er der nu tre tilbage, siger hun og fortæller, at det er første gang, hun har set så mange.

Der er blevet set store flokke af svaner i Sydgrønland. Foto © : Privat

Sangsvaner fra Island

Der er ikke kun fascination over svanerne i Nanortalik. Jens Høy, der har boet i Tasiilaq i mere end 50 år, er også en af de heldige, som har fået svanerne at se ved selvsyn.

Samtidig fortæller han, at det er allerførste gang, han har set en svane i Tasiilaq.

- Det er første gang, jeg så en svane. Det er meget fascinerende.

Og ulig de fleste andre svaner - som bliver spottet i Sydgrønland - kom den ikke i flok.

- Den, der er her, er enlig. De var fem eller flere, men de fire andre, der blev set, fløj videre nordpå, siger han.

Svanerne i Sydgrønland kommer formenligt til at være der nogle dage endnu, ifølge biolog i Naturinstituttet Aili Labansen. Foto © : Henrik Hansen

Biolog i Naturinstituttet Aili Labansen fortæller, at svanerne i Syd- og Østgrønland er sangsvaner.

Hun forklarer, at svanerne yngler i Island, overvintrer der, og at de formodentlig så tager videre til det sydlige Grønland om sommeren og derefter tager tilbage til Island igen.

Det forventes, at svanerne i Nanortalik fortsat vil fascinere de kommende dage, fortæller Alli Labansen.

Kristine Kleist Lundblad er lykkelig over, at de får lov til at bruge sommeren med smukke, fjerede gæster lidt endnu og håber, det bliver en tilbagevende oplevelse:

- Måske fordi de er sjældne. De er her ikke om vinteren, de kommer først, når sommeren nærmer sig. De er her ikke hele året, og når de kommer, er de så flotte, de giver en god oplevelse.

Der har også været observationer af svaner i sydgrønlandske fjorde og i Narsaq.