Flyulykke ved Narsarsuaq

For knap ti år siden mistede tre mennesker livet ved en flyulykke ved Narsarsuaq. Træthed hos piloterne var årsag til ulykken.
Skrevet af Karsten Sommer
18. maj 2011 09:28

Selvom den danske Trafikstyrelse igen og igen fastholder at træthed hos piloter ikke udgør et flyvesikkerhedsmæssigt problem, så var netop træthed den direkte årsag til, at tre personer mistede livet for næsten 10 år siden ved en flyulykke i Sydgrønland. Det fortæller avisen Politiken i dag.
Tidligt om morgenen 5. august 2001 torpederede et fragtfly fra det tyske selskab Naske Air en fjeldside i Sydgrønland. De to piloter og passageren mistede livet.

Havarirapporten fra 2002, der aldrig er blevet omtalt i medierne, fastslog "at besætningsmedlemmerne undervurderede deres træthed i en sådan grad, at det førte til forkerte beslutninger, mangel på situationsfornemmelse og dermed en mislykket indflyvning".

Rapporten fastslår også, at da flyet med 500 kilometer i timen flyver direkte ind i fjeldsiden ved Narsarsuaq, havde piloterne arbejdet uafbrudt i 16 timer og 56 minutter, foretaget ni starter og landinger og ikke sovet i 22 timer.

- Det bekræfter bare, at træthed blandt piloter er et alvorligt problem, som myndighederne hele tiden bør være opmærksomme på. Både når de undersøger konkrete ulykker, og når de arbejder med regler for piloters flyve- og hviletid, siger overlæge Mogens Tangø fra Flyvemedicinsk Klinik på Rigshospitalet til Politiken.

Undersøgelser viser, at op til 7 procent af alle havarier er relateret til træthed.