Flere grønlændere blandt unge hjemløse

I Aalborg er chancen for at møde en ung, hjemløs landsmand stigende.
04. juli 2015 14:40

- Det er ikke sådan en stor overraskelse, at der er nogen unge grønlændere i Aalborg, der ikke har deres eget sted at bo. Vi oplever måske, der er lidt flere lige nu, men vi oplever generelt, at der er flere grønlændere i Aalborg, end der har været for tre-fire-frem år siden, fortæller lederen af Grønlænderenheden i Aalborg Kommune, Jeppe Bülow Sørensen.

En opgørelse fra kommunens Bo- og Gadeteam viser, at der fra december sidste år til marts i år i alt var 98 unge hjemløse i Aalborg Kommune mellem 18 og 30 år.

Af dem har 23 procent en grønlandsk baggrund - det er næsten hver fjerde ung hjemløs.

Et flertal af de hjemløse har et alkohol- eller stofmisbrug, mens en mindre gruppe ikke umiddelbart har andre problemer end de rent praktiske.

Læs også IA kræver større indsats over for de hjemløse grønlændere i Danmark

Ifølge opgørelsen har hver tredje ung hjemløs i Aalborg dog været anbragt uden for hjemmet som barn

Men det er nok til at sende dem på gaden, lyder det.
- Det er ikke altid, at man har været klar over, hvad betingelserne er for at bo i Danmark. At man skal have fundet en bolig på forhånd, at arbejdsmarkedet ser anderledes ud i Danmark, at man skal være god til dansk, hvis man skal ud at tage en uddannelse eller have et arbejde i Danmark, siger Jeppe Bülow Sørensen.

Hos Det Grønlandske Hus i Aalborg genkender man udviklingen. Her føler man, at man sammen med  kommunen gør alt, hvad man kan for finde tag over hovedet til unge grønlændere, der flytter til byen.

 

Opfordrer til bedre information

Men her lyder opfordringen, at de grønlandske kommuner skal gøre mere for at informere om det danske system:

- Hvad skal man forholde sig til, når man flytter hertil - adresseændring, NemID, Nemkonto og alle de her oplysninger. Hvad har man af rettigheder som borger, og hvad skal man huske, man har af forpligtigelser. Den velkomstpakke, kunne vi godt tænke os, at borgere, der henvender sig om at flytte til Region Nordjylland og Aalborg, at man måske tog udgangspunkt i den, siger Peter Christensen, der er souschef for Det Grønlandske Hus i Aalborg.

I Aalborg Kommune har man iværksat flere gademedarbejdere og forsøger også at få flere boligforeninger til at stille billigere boliger til rådighed.

Læs også Varmestue i Aarhus har succes med hjælp til hjemløse grønlændere