Enoksen: Flere fiskere til samme fisk er ikke et problem

Naalakkersuisoq Hans Enoksen vil fordele de nuværende kvoter ud på flere aktører. Han erkender, at det ikke giver mening ud fra et økonomisk synspunkt, men det er ikke det vigtigste, siger han.
Foto © : KNR
Skrevet af Bikki P. Kleist
10. marts 2017 14:14
Versionist Simon Uldum -

Naalakkersuisut har valgt at reservere 10 procent af den udenskærs kvoten fra det indenskærs fiskeri. Det koster penge for samfundet, men Naalakkersuisoq for fiskeri, Hans Enoksen, ønsker at sprede kvoten ud til flere fiskere.

- Vi vil gerne starte noget nyt op ved at give indenskærs fiskefartøjer uden kvoter muligheden for at komme ud at fiske igen, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Han Enoksen.

Kritik fra Demokraterne

Derfor tager Naalakkersuisut 10 procent af den udenskærs kvote og giver dem til de indenskærs fiskere.

Kvoten bliver taget fra selskaberne, som har investeret i trawlere, hvilket får Demokraternes Michael Rosing til at lange hårdt ud efter Enoksen

- Der hvor jeg synes kæden virkeligt hopper af det er, at når nu forskellige mineselskaber sidder og kigger på hvad der sker politisk i Grønland, så ser de jo, at vi har nogle mennesker som har investeret i det her, og som har fisket og tjent penge til landet. Og pludseligt bliver deres kvote taget fra dem for at der er nogle andre der skal have den, siger Rosing.

LÆS OGSÅ Enoksen vil privatisere Royal Greenland

Fordeles til flere

Enoksen kritiserer til gengæld, at kvoten er fordelt på få selskaber, som godt nok beskæftiger mange. Han erkender dog, at det økonomisk set er bedre for samfundet, men han vil hellere tilgodese enkelte fiskere.

- Desværre har vi igennem en årrække haft en ordning, hvor kvoten er blevet givet til en meget lille kreds af selskaber, og det har betydet at mange fiskere, og unge, er blevet udelukket fra at deltage i fiskeriet, eller har haft meget begrænsede muligheder herfor.

Frygter ikke for selskaber

Enoksen gør det videre klart, at han ikke mener, det vil ramme selskaberne, når man fjerner en del af deres indtægtsgrundlag.

- Disse selskaber har allerede en stor kvote, og vi ønsker at give noget til de fiskere, som ingen kvote har, og det kan man gøre uden det mindste problem for de store selskaber.

LÆS OGSÅ Rosing rystet over svar fra Enoksen

Virkeligheden er dog, at trawlerne allerede ligger stille en del af året og den periode bliver kun længere når kvoten bliver mindre. Altså vil det ramme både selskaberne og samfundsøkonomien.

Og det ærgrer Demokraternes Michael Rosing.

- Der er ikke nogen grund til at lave et ineffektivt fiskeri, for nogle få arbejdspladsers skyld.