GEUS: Fjeldskred præger området

Lørdagens store fjeldskred i Karrat Isfjord er sjældent men ikke enestående. Hele området præges af flere fjeldskred, fortæller GEUS.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
25. juni 2017 07:25

Lørdag udløste et fjeldskred en flodbølge som ødelagde bygden Nuugaatsiaq ved Karrat Isfjord.

GEUS fortæller, at hele området bærer præg af en række fjeldskred.

- Hele området har tegn på, at der er områder, der enten har løsnet sig tidligere eller har været skredet tidligere. Vi kan se, at der blandt andet har været mindre fjeldskred formentlig i tidsrummet mellem 2009 og 2015 øst for det fjeldskred, der gik ned i lørdags, siger Stefan Bernstein, statsgeolog ved GEUS.

Ifølge Bernstein er fjeldskred en naturlig proces, hvor de meget store temperaturforskelle i området spiller en rolle, da det så at sige ødelægger klippen over tid.

Nye billeder kan hjælpe eksperter

Derfor er det sikkert, at der vil komme flere fjeldskred, men Bernstein kan dog ikke sige noget konkret om hvornår eller hvor:

- Det betyder selvfølgelig noget for alle bygder i områder, hvor man kan se, at der er en skredrisiko, og det er noget som eksperter kan kigge nærmere på.

Noget af det, som kan hjælpe med eksperterne og på den måde forhåbentlig også borgerne i berørte bygder, er et omfattende billedmateriale, som GEUS har indsamlet de seneste to år.

- Over 35.000 højopløselige digitalfotos fra fjordsystemerne omkring Uummannaq til Upernavik, siger Stefan Bernstein.

Billederne er i udgangspunktet lavet for at kunne kortlægge området bedre, men ifølge Bernstein kan billederne også bruges til geologisk feltarbejde.

Flodbølge ødelagde Qullissat

Han fortæller desuden, at større fjeldskred ikke er ukendte her i landet. Cirka 150 kilometer syd for Karrat Isfjord skete der et stort fjeldskred i år 2000 på sydsiden af Nuussuaq-halvøen.

- Det var også et stejlt fjeld, hvor der skred en stor mængde materiale ned af bjerget og ud i havet, som satte en stor flodbølge i gang.

Flodbølgen bevægede sig ind til Saqqaq, som ligger øst for skredstedet, hvor flere både blev ødelagt. Direkte overfor skreddet på nordkysten af Qeqertarsuaq, blev den nedlagte mineby Qullissat ramt af en bølge, der var 30 meter over havniveau:

- En stor del af de bygninger, der lå tættest på havet, blev skyllet væk, siger Stefan Bernstein.

I 1952 blev Qullissat også ramt af en flodbølge fra et fjeldskred. Flodbølgen forårsagede mindre materiel skade og en person blev dræbt.

Selvom GEUS nu kan se på siesmologiske målinger fra fjeldskreddet lørdag, så er der ikke noget varslingssystem, der kunne have advaret beboerne i Nuugaatsiaq, hvor fire personer formodes omkommet efter at adskillige bygninger blev skyllet i havet ved flodbølgen.