Fiskeriudvalg kalder Kielsen og Kruse i hastesamråd om makrelkvoter

Torsdagens længe ventede fordeling af makrelkvoterne for i år, har straks affødt en række protester. Så mange at Inatsisartuts Fiskeriudvalg nu indkalder både Kim Kielsen og Karl-Kristian Kruse til hastesamråd vedr. makrelfiskeriet.
Skrevet af Karsten Sommer
23. maj 2015 14:00

Det meddeler Formand for Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget Nikolaj Jeremiassen fra Siumut i dag.

Det menes især at være tildelingen af en kvote til selskabet KNT, som naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse har stiftet, der vækker debat.

Allerede i skrivelsen om fordelingen af makrelkvoterne torsdag, gør Fiskeridepartementet opmærksom på at Karl-Kristian Kruse har erklæret sig inhabil i forhold til et af de selskaber, der søger om makrelkvote. Derfor er det Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, der har påtaget sig det politiske ansvar for kvotefordelingerne.

Og blandt de selskaber, han har udvalgt til at få makrelkvoter, er netop KNT, der er blevet tildelt en kvote på 4.285 tons i gruppen af selskaber uden eget fartøj.

Karl-Kristian Kruse har efterfølgende i en pressemeddelelse understreget at han er udtrådt af KNT-selskabet, og har overladt sine poster til sin søn.

Men det har ikke formildet Fiskeriudvalget, der i indkaldelsen til hastesamrådet ønsker en redegørelse for ansøgningsprocessen - og hvilke kriterier, som har været anvendt i forbindelse med behandlingen af ansøgningerne?

- Udvalget finder, at processen må give anledning til en vis selvransagelse i Departementet. Sjældent har man set en forvaltningsafgørelse udløse så stor diskussion, skriver udvalgsformand Nikolaj Jeremiassen, der fortæller at udvalget har modtaget adskillige henvendelser fra fiskere, som har fået afslag på deres ansøgning.

Meddelelsen fra Nikolaj Jeremiassen oplyser ikke hvornår hastesamrådet vil finde sted.