SIK: Fiskerilovsforslag skaber usikkerhed

SIK frygter, at den nye fiskerilov kan skræmme investorer væk og i sidste ende koste arbejdspladser.
Jess G. Berthelsen
- Fiskeriet kan bremse op, og vi bør huske på, at vi er nødt til at bruge mange penge fra fiskeriet på at udvikle landet, siger Jess G. Berthelsen. Foto © : KNR/Marie Kristensen
17. august 2017 11:25

Naalakkersuisuts forslag til en ny fiskerilov er i høring, og onsdag fik forslaget en hård medfart af arbejdsgivernes interesseorganisation Grønlands Erhverv, hvor direktør Brian Buus Pedersen kaldte blandt andet forslaget uansvarligt.

Det er dog ikke kun arbejdsgiverne, som ikke er glade for den nye lov. Grønlands største fagforening SIK mener, at det er et risikabelt forslag fra Naalakkersuisut.

- Jeg mener, at det er risikabelt at vove sig ud i ændringen af fiskeriloven, fordi vi ikke ved hvad konsekvenserne er, siger SIK-formand Jess G. Berthelsen.

Tilfreds med nuværende lovgivning

Han er umiddelbart tilfreds med den nuværende lov og den beskæftigelse, den giver på land til hans medlemmer:

- Vi kan sige, at forsyningen til landet er god, i forhold til vores nuværende fiskeripolitik, altså det giver beskæftigelse til vores medlemmer. Vores bekymring er, at vi ikke ved hvad konsekvenserne vil være, hvis vi ændrer fiskeriloven.

LÆS OGSÅ Forslag til fiskerilov er farlig for Grønland

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget kan erhvervslivet i værste fald miste indtægter for 180 millioner kroner om året målt på BNP.

Naalakkersuisut bør inddrage organisationerne

Jess G. Berthelsen er nervøs for, at den nye lov vil skabe usikkerhed i erhvervet og skræmme investorer væk, hvilket i sidste ende kan koste arbejdspladser:

- Fiskeriet kan bremse op, og vi bør huske på, at vi er nødt til at bruge mange penge fra fiskeriet på at udvikle landet.

LÆS OGSÅ Ny fiskerilov kan blive økonomisk lussing til landskasse og erhvervsliv

Jess G. Berthelsen mener - ligesom Grønlands Erhverv - at Naalakkersuisut skulle have inddrage interesseorganisationer som KNAPK, Grønlands Erhverv og ikke mindst SIK mere i arbejdet med loven.

- Jeg mener, at man bør være arbejde med det omhyggeligt, samtidig være i dialog med de nævnte organisationer om det nye fiskerilov, for på den måde at komme frem til det, som alle kan være enige om, siger Jess G. Berthelsen.