Tema: Fiskerilov

Fiskeriloven er vedtaget

Der er gået mere end 20 år, og 11 forskellige naalakkersuisut har forsøgt. Men nu er det lykkedes naalakkersuisut at få vedtaget en ny fiskerilov.
Fiskeriloven er vedtaget Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
16. maj 2024 19:09

Efter en knap otte timers debat er fiskeriloven blevet vedtaget.

10 stemte imod, mens 21 stemte for. De 21 stemmer svarer til hele koalitionen, og dermed var der ingen overraskelse i dagens afstemning.

Det meste af dagens samling i Inatsisartut-salen er gået med at diskutere fiskeriloven. Vi er nemlig nået dertil, hvor politikerne i dag skulle stemme om den.

Men inden, de nåede så langt, blev fiskeriloven igen, igen debatteret i en maratondebat.

En debat, hvor bølgerne til tider gik højt, stemningen mellem oppositionen og naalakkersuisut var præget af anspændthed, og et oppositionsparti erklærede mistillid til hele naalakkersuisut.

Enerådige og forhastet

Beskyldningerne fløj gennem luften mellem oppositionen og naalakkersuisut. Blandt andet fordi oppositionen beskyldte naalakkersuisut for at haste fiskeriloven igennem på denne forårssamling og være egenrådig uden at lytte til kritik fra oppositionen.

- Loven er overhovedet ikke gennemarbejdet, sagde Jens Frederik Nielsen fra Demokraatit, da han stod på talerstolen og henviste til, at rejefabrikken i Aasiaat kan risikere at lukke, hvis loven blev vedtaget.

11 forskellige naalakkersuisut har arbejdet med en ny fiskerilov. Nu er det lykkedes nummer 11 - Kim Kielsen - at få den på sit minister-CV. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Men naalakkersuisut, der består af IA og Siumut, var dog helt rolig. De mente nemlig hele vejen igennem, at de har gjort, hvad der er bedst for hele landets befolkning.

Derfor afviste Kristian Jeremiassen (IA), der er formand for Fiskeriudvalget, også, at det vil gå så galt.

Mistillid og krav om valg

Men oppositionspartierne var dog ikke overbeviste, og inden Jens Napãtôk (Naleraq) gik af talerstolen, erklærede han mistillid til hele naalakkersuisut. 

Han fik opbakning af Atassut, mens Jens Frederik Nielsen fra Demokraatit gik skridtet videre og krævede valg.

- Vores land har brug for en ny ledelse. Der har aldrig været så meget udskiftning blandt naalakkersuisut, nu skal de skiftes ud, tordnede han. 

Både mistilliden, og dermed også valget, blev dog afværget, da hele koalitionen på 21 medlemmer stemte imod mistilliden og fredede dermed sig selv.

Det samme flertal brugte de, da lovforslaget endelig skulle stemmes igennem. Her stemte koalitionen også for vedtagelsen, mens oppositionen - altså Demokraatit, Naleraq og Atassut - stemte imod.

Loven er dermed vedtaget, og efter mere end 20 år og 11 forskellige naalakkersuisut, kan Kim Kielsen bryste sig af at være ham, der stod i spidsen, da det lykkedes.