Fiskerilov sendt i udvalg efter lang debat

Naalakkersuisuts omdiskuterede forslag til en ny fiskerilov blev torsdag førstebehandlet og sendt videre til udvalgsbehandling.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
17. november 2017 15:22

I cirka fire timer debatterede Inatsiartut politikerne forslaget til en ny fiskerilov. Overordnet så bakkede et flertal af politikerne op om det grundlæggende element i reformen om at sprede fiskeriet og ejerskabet til ressourcerne ud på flere hænder.

Ikke uventet gav Siumut og Partii Naleraq den klareste opbakning til lovforslaget. Inuit Ataqatigiits ordfører Hans Aronsen havde dog flere forbehold. I sin ordførertale sagde Aronsen blandt andet, at IA krævede, at en ny fiskerilov ikke ville gå ud over landets økonomi.

Et krav der ikke bliver opfyldt med det nuværende forslag, der ifølge Naalakkersuisuts beregninger vil koste samfundet indtægter for omkring 180 millioner kroner om året på sigt.

LÆS OGSÅ Enoksen advarer mod ny fiskerilov

Aronsen sagde dog også, at IA syntes, der var mange ting i lovforslaget, som partiet ville samarbejde om.

Oppositionspartiet Demokraterne og løsgænger Michael Rosing var de mest kritiske overfor forslaget, og begge krævede forslaget afvist.

Demokraterne fandt det uacceptabelt, at Naalakkersuisut ikke har præsenteret positive effekter af lovforslaget, og at det fortsat er meget usikkert, hvad loven vil betyde for samfundet.

Michael Rosing spurgte blandt andet Siumuts ordfører, hvem der skal have de kvoter, som Naalakkersuisut vil omfordele, blandt andet med henvisning til fiskeriudvalgets betænkning fra foråret om ændringen af fordelingsnøglen mellem det havgående og kystnære rejefiskeri til 50/50.

LÆS OGSÅ Forslag til fiskerilov strider imod koalitionsaftalen

I betænkningen skriver udvalget, at forhenværende kvoteindehavere skal prioriteres i forbindelse med en ændring af fordelingen af rejekvoterne. Rosings pointe var, at disse tidligere kvoteejere har solgt deres kvoter, men nu vil politikerne muligvis give dem kvoterne tilbage.

Det kom der dog ikke noget klart svar på fra Siumuts ordfører Nikkulaat Jeremiassen. Han henviste i stedet til, at også unge og nye fiskere skal hjælpes til at komme ind i fiskeriet.