Fiskere afviser Ane Hansens håndsrækning

OPDATERET: Selvom landsstyremedlem for fiskeri, Ane Hansen, har inviteret fiskerne til møde klokken ti, fastholder fiskerne i Nuuk deres ulovlige havneblokade fra klokken 12 i dag.
Skrevet af Najaaraq Egede
03. juli 2009 05:19

I 11. time har landsstyremedlem for fiskeri, Ane Hansen (IA), inviteret Nuuks vrede fiskere til endnu et møde. Mødet holdes blot to timer før den varslede blokade af Nuuk havn, hvor fiskerne kræver offentligt-garanterede mindstepriser på torsk.

Men mødet får ingen inflydelse på, om fiskerne, gennemfører den planlagte blokade eller ej, oplyser Johannes Heilmann, som er en af initiativtagerne.

Fiskerne ønsker, at der indføres mindstepriser på især torsk her i højsæsonen.

Naalakkersuisut (Red.: Landsstyrekoalitionen) afviser ønsket, og siger, at der ikke er mulighed for det på finansloven. Men hvis ikke piben får en anden lyd på formiddagens møde, fastholder fiskerne deres aktion.

- Vi kommer ud i mundingen af skibshavnen i Nuuk og sætter reje- eller tovværk over, så det blokerer, siger han til Radioavisen.

Fiskerne har også planer om at demonstrere.

- Et par timer efter blokadens start går vore kammerater op til Inatsisartut(Red.: Landstinget) og afgiver deres meninger ved at have plakater med. Det er planen, siger Johannes Heilmann.

Fiskerne håber, at deres krav om mindstepris for torsk opnås her i højsæsonen.

- Pengene skal gerne findes i nogle af de midler, som Royal Greenland har fået. En halv milliard kroner. Naalakkersuisut gav tilladelse uden finanslovsgrundlag. Det er måske muligt for Naalakkersuisut også at finde midler til hovederhvervet i Grønland, siger Johannes Heilmann.

Omkring 20 jollefiskere og fiskekuttere deltager i prostesten i dag. Havneblokaden støttes ikke af fisker- og fangerorganisationen KNAPK, og det er den enkelte fisker, der afgør om han vil deltage i blokaden.