Firmaer klager til US Air Force over Thule-kontrakt

Greenland Contractors, Copenhagen Arctic A/S og Per Aarsleff A/S har sendt klage til det amerikanske luftvåben oven på Thule-aftalen. Tvisten står om en særlig sætning i udbudsmaterialet, forklarer ekspert.
Foto © : Lena Math
13. november 2014 16:57

Det amerikanske udbudsklagenævn, The General Counsel, har formentlig allerede modtaget de klager, som henholdsvis Greenland Contractors og Copenhagen Arctic A/S har sendt.

Firmaerne har nemlig valgt at gøre brug af klage-muligheden over udfaldet af udbudsrunden om en ny kontrakt af serviceaftalen på Thule-basen. En aftale, som firmaet Exelis Service A/S har vundet til 411 mio. dollars - ifølge firmaerne i strid med betingelserne for udbuddet.

- Vi har valgt at klage, fordi vi mener, at det vindende selskab ikke har overholdt de opstillede konditioner, siger adm. direktør for Greenland Contractors, Peter Kofoed.

Ifølge Jyllands-Posten har også Per Arsleff A/S, som også har budt på kontrakten, valgt at klage over afgørelsen.

Strid om udbuds-ordlyd

Striden handler om to punkter, som begge er nævnt i udbudsmaterialet: 

For det første fremgår det som krav, at det bydende firma - i henhold til en forsvarsaftale mellem Danmark og Grønland fra 1962 - skal være registreret som selskab i det danske kongerige. Den betingelse opfylder Exelis Services A/S på papiret, vurderer professor i selskabsret ved Copenhagen Business School, Søren Friis Hansen. Selskabet er nemlig registreret hos den danske Erhvervsstyrelse og har adresse i Hellerup. 

Se USA's fulde udbudsmateriale for servicekontrakten på Thule Air Base her

I en pressemeddelelse har Exelis Services A/S også understreget, at firmaet vil overholde danske aftaler, herunder brugen af grønlandsk arbejdskraft.

Datterselskab eller ej

Men i udbudskravet står også, at firmaet “ikke må være registreret som et underselskab til et udenlandsk selskab”. Og det gør det til en juridisk gråzone, vurderer Søren Friis Hansen, for Exelis Service A/S er på papiret dansk - men ejet af det amerikanske firma Vectrus. Men i Danmark eksisterer kategorien “underfirma” - også kaldt “datter-selskab” - ikke i Erhvervsstyrelsens system.

- Det er sådan i Danmark, at vi ikke registrerer selskabers status som ‘datterselskab’. Og derfor kan man isoleret set sige, at det pågældende firma opfylder betingelsen. Men når man ser på meningen (i udbudsmaterialet, red.), er det mere sandsynligt, at det selskab, der skal byde, ikke må være kontrolleret af et udenlandsk selskab, siger Søren Friis Hansen og tilføjer:

- Det afgørende bliver, om man lægger vægt på det formelle eller meningen. For dem, der har formuleret det her, har nok haft en mening om, at det selskab, der afgiver bud, ikke må være kontrolleret af et udenlandsk selskab.

 The General Counsel har i alt 100 dage - altså til sidst i februar 2015 - til at behandle klagerne.

 

Redigeret fredag 14. november 2015.