VIDEO Finn Karlsen ser nye muligheder ved hvalfangst

Fangerne er langt fra begejstrede over den store hvalkvote, som Grønland har fået tilkendt for de næste fire år. Der er for få afsætningsmuligheder.
Skrevet af Camilla Dam
18. september 2014 16:53

Naalakkersuisoq for fiskeri, Finn Karlsen, mener ikke, kvoterne skal returneres. Men han anerkender, at der skal kigges på de nye muligheder, så vores stolte hvalfangerkultur kan genoprettes.

 

- Når det gælder de større hvaler som fx grønlandshvalen, er det tale om kæmpestore dyr, som kun kan parteres i en meget begrænset tid. Og hvis hele hvalen skal kunne sælges, så bør der jo være et sted, hvor dyrene kan produceres i.

 

- Lige nu kan vi ikke fortælle noget om, hvilke muligheder vi kan skabe, for vi bør først snakke om det, fordi det drejer sig om rigtigt store hvaler.

Læs også Hvalkvoten uattraktiv for fangere

 

- Men jeg vil i den forbindelse fortælle, at IWC har nægtet os ekstra hvalkvoter i mange, mange år og kan først nu give os så positiv en nyhed, hvor de accepterer de ekstra kvoter, vi har krævet i årevis. Men jeg kan da godt forstå problemet med afsætningsmuligheder for de største hvaler, siger Finn Karlsen til KNR.

 

Naalakkersuisoq for fiskeri vil også kigge på muligheden for at sælge kødet udenlands.

 

- Hvis vi ikke er i stand til at aftage al kødet herhjemme, så er der jo altid andre lande, der er klar til at aftage kødet. Og det er helt klart noget vi skal tage med i betragtning.

 

Læs også Stor glæde i KNAPK over hvalkvote

 

- Jamen, hvis vi ikke selv kan spise al fangsten, og vi opbruger kvoten, så må vi finde en løsning. Man kan fx finde nye måder at tilberede maden på her i Grønland. Vi bør kunne finde flere muligheder end at bruge kødet til aftensmad, slutter Finn Karlsen.