Finanslov budgetterer med nye afgifter for 85 millioner kroner

Mandag skal Inatsisartut godkende finansloven. Inden da skal de dog have godkendt de nye ressourceafgifter på fisk, hvis finansloven ikke skal ende med et stort minus.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
17. november 2017 12:37

Mandag er sidste dag på efterårssamlingen i Inatsisartut, og der er en række store punkter, der skal behandles færdigt, inden politikerne får arbejdsro frem til forårssamlingen. De skal blandt andet tredjebehandle Naalakkersuisuts forslag om nye afgifter i fiskeriet, og senere skal Inatsisartut godkende finansloven.

I det seneste ændringsforslag til finansloven kan man læse, at Naalakkersuisut budgetterer med nye indtægter på 85 millioner kroner fra de ændrede afgifter på rejer og hellefisk. En del af den forventede merindtjening på fiskeriet skyldes også, at den samlede kvotemængde for rejer stiger i 2018.

LÆS OGSÅ Afgifter på hellefisk og rejer skal stige

De forhøjede indtægter fra fiskeriet er med til at sikre et overskud på finanslovens budget på 11,2 millioner kroner.

Med andre ord skal politikerne sige ja til den ene lov, hvis den anden ikke skal ende med et stort minus.

Men så er der også penge til flere nye formål. Det gælder blandt andet en styrkelse af kulturområdet, der får tilført 6,5 millioner kroner.

Der er også fundet penge til at styrke de decentrale uddannelser for pædagoger og socialrådgivere, som får tilført 16 millioner kroner.

Der også fundet penge til en ny havn i Uummannaq og en ny læmole til borgerne i Qaanaaq.