Fejl giver katolsk kirke billigere aflad

En juridisk fejl betyder, at den katolske kirke slipper for at betale den sidste del af den erstatning de er i dømt efter kostskolesager.
02. maj 2016 07:44

Betalingen af erstatning til kostskoleeleverne er nu blevet en skandale

De inuit, indianere og Métis børn, der var elever på de berygtede kostskoler, hvor de blev mishandlet har ret til erstatning både fra den canadiske regering og fra de trossamfund der fælles administrerede skolerne.

En del af pengeerstatningen skal bruges til at formidle forsonings og helings aktiviteter. De fleste penge er blevet betalt, men ved en juridisk fejltagelse er det blevet muligt for den katolske kirke at undslippe fra at betale de sidste 25 millioner dollars, altså 130 millioner kroner.

Utilsigtet dom

Fejltagelsen går ud på at en domstol i provinsen Saskatchewan I en utilsigtet dom er kommet til at frigøre den katolske kirke fra erstatningspligten. Den endelige aftale mellem den canadiske regering og den katolske kirke er endnu fortrolig, men en kopi er blevet lækket til pressen. Det var den forhenværende konservative regering, der lavede aftalen.

Læs også Canada: Nye undersøgelser om de berygtede kostskoler

Nu der er pres fra oprindelige folks ledere til at få den canadiske regering til at appellere dommen og samtidigt at anke sagen helt op til Pave Frans.

Mange individuelle katolske kirker har udført forsoningsarbejde, men det ser ikke ud til at kirken agter at betale de resterende 130 millioner kroner.

Kirken har juraen på sin side

Den nationale avis Globe and Mail har gravet i sagen i de sidste to uger. En sag der nu har udviklet sig til en skandale og chokeret mange her i Canada.

Rent lovmæssigt har den katolske kirke ikke længere pligt til at betale de mange penge for behandlingen af dem der overlevede kostskolerne, men de har så absolut en moralsk pligt, skriver Globe and Mail, hvis forsoning skal blive en realitet.