For farligt at sprænge løst fjeld

Norske specialister konkluderer, at den løse fjeldside i Karrat Isfjord er i høj risiko for at styrte ned, men det er for risikofyldt at sprænge den væk.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
29. juni 2017 06:39

Norske specialister har vurderet billeder af den løse fjeldside i Karrat Isfjord, fortæller GEUS. Ifølge eksperterne er det umuligt at sige, hvornår fjeldsiden vil styrte i havet.

Et såkaldt kontrolleret fjeldskred frarådes, blandt andet fordi konsekvenserne er svære at forudsige.

Det er på foranledning af det grønlandske beredskab, at GEUS har sat sig i forbindelse med norske eksperter i fjeldskred.

- Vi har sendt billeder af det løse område, dels har vi talt med dem om kontrolleret fjeldskred, fortæller Stefan Bernstein, statsgeolog ved GEUS.

LÆS OGSÅ Vi passer på jeres huse

De norske eksperter vurderer, at det område som har løsnet sig er i høj risiko for at styrte ned og forårsage en ny flodbølge:

- Men igen - hvornår det skrider, det er uvist, siger Bernstein.

De norske eksperter har også vurderet mulighederne for at udløse et såkaldt kontrolleret fjeldskred, men de har frarådet det af en række årsager.

- Man risikerer at gøre ondt værre

Blandt andet er der meget få internationale erfaringer med at gøre det, og operationen vil i så fald være kompliceret og risikofyldt:

- Typisk vil man jo bore huller ned, når man skal sprænge bjergart væk. Det kan man ikke rigtig komme til her. Man kan ikke sætte en rig op, og de folk, der eventuelt skulle op på området og placere sprængladninger, vil jo være i stor risiko for at styrte med ned, hvis der skulle ske et skred - uden mulighed for redning.

LÆS OGSÅ Norge overvåger farlige fjelde permanent

Desuden vil det i følge eksperterne være svært at forudsige konsekvenserne af en sprængning. Man risikerer simpelthen at gøre flere områder af fjeldet ustabilt:

- Og de kan jo så ligge der og være ustabile i en lang årrække frem - måske henover flere generationer - det vil sige, at man risikerer at gøre ondt værre, lød det fra Stefan Bernstein, statsgeolog ved GEUS.

Vicedirektør i GEUS, Flemming Christiansen, ankom til Nuuk onsdag, hvor han blandt andet vil drøfte situationen i Karrat Isfjord med Beredskabskommissionen.

LÆS OGSÅ Politi opgiver at finde savnede efter flodbølge