F-16-mission blev et flop

Forsvaret overvejer fremover helt at droppe F-16-flyvninger i Arktis, og det kan få betydning for rednings- og overvågningsmissioner
10. august 2014 11:05
Da forsvarets F-16-fly forleden under kronprinsefamiliens visit fløj over Grønland flere steder for allerførste gang, skete det i test-øjemed. Men en del af missionen måtte helt droppes, og det kan blive svært at gennemføre F-16-missioner i Grønland fremover overhovedet.
 
Det siger forsvarets flyverkommando til Ingeniøren.dk.
 
Oprindeligt var det planen, at nye sensorsystemer monteret på F-16 skulle testes. På den måde kunne forsvaret måske opgradere deres overvågning af farvande og landområder i Grønland. Men der var simpelthen ikke plads til udstyret på flyene.
 
Fordi der er 1.313 kilometer mellem to af flyenes mål Kangerlussuaq og Thule, måtte jagerpiloterne konstant være påpasselig med deres brændstofforbrug, forklarer chefen for operationsdivisionen i Flyvertaktisk Kommando, Søren Andersen, til fagbladet. De besluttedet, at det var for risikabelt og kunne gøre flyene ustabile, hvis der var kameraer og andre censorer om bord.
 
Det kom faktisk helt bag på forsvarets flyverkommando, at det kunne være så besværligt at flyve de store distancer med et F-16-fly. Derfor er det sandsynligt, at F-16-flyene aldrig bliver en hyppig gæst.
 
- Vi har store logistiske udfordringer og må overveje, om det overhovedet giver mening at have kampfly i Grønland. F.eks. skal vi hele tiden have tilstrækkeligt brændstof til at kunne vælge nyt sted at lande, og de nødvendige additiver i vores brændstof må vi medbringe hjemmefra ligesom flydende ilt til åndedrætssystemet i kabinen, siger Søren Andersen til Ingeniøren.