Førtidspensioner undersøgt

Selvstyret har undersøgt baggrunden for, at 151 førtidspensionister har mistet deres førtidspension, i forbindelse med at den ny lov om førtidspension er trådt i kraft. Ifølge departementet er der ikke lavet fejl i beregningerne.
Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
Skrevet af Thomas Munk Veirum
29. august 2016 09:02

Der har været stor utryghed blandt mange modtagere af førtidspension i forbindelse med, at reformen af førtidspensionssystemet trådte i kraft 1. juli. Det har handicaporganisationen KNIP tidligere fortalt til KNR, da mange førtidspenionister har henvendt sig til foreningen, fordi de ikke forstår, at de ikke længere kan få førtidspension.

Helt præcist har 151 førtidspensionister helt mistet deres førtidspension, og de sager har departementet for familie, ligestilling og sociale anliggender nu gennemgået, fremgår det af et svar på et § 37 spørgsmål stillet af IAs Mimi Karlsen.

Læs også Over 2.000 førtidspensionister skal vurderes

- De 151 førtidspensionister, som ikke får udbetalt pension, er således en konsekvens af en regelændring, hvor førtidspensionister ikke er sikret en minimumsudbetaling uanset indkomst, hedder det i svaret fra naalakkersuisoq Martha Lund Olsen til Mimi Karlsen.

Fakta

Her kan du læse departementets forklaring på , hvorfor 151 førtidspensionister har mistet deres førtidspension:

  • Årsagen til at de 151 førtidspensionister ikke fik udbetalt førtidspension er, at førtidspensionisterne har høj egenindtægt eller/og høj husstandsindtægt. 39 af de 151 har en husstandsindkomst på over 500.000 kr. Denne gruppe vil i den nye ordning miste de 20 pct. af førtidspensionen de tidligere var berettiget til, idet de vurderes at have et tilstrækkeligt forsørgelsesgrundlag.
  • De resterende 112 har en husstandsindkomst på mellem 149.383 og 500.000 kr. Ved overgangen til den nye ordning vil 42 af disse, da de ikke har nogen egenindtægt, være berettiget til 20 % af højeste ydelse, såfremt de kan tilkendes højeste førtidspension på den nye ordning. Derfor vil det være hensigtsmæssigt, hvis kommunerne fremskynder revurderingen af disse borgeres arbejdsevne.

  • 13 af de 151 har en hustandsindkomst på under 250.000 kr. Denne gruppe er gennemgået nøje med henblik på at vurdere om der er fejl i beregningen af førtidspensionen. Det er ikke tilfældet. Baggrunden for, at de falder ud af førtidspensionssystemet er udelukkende, at de har høje egenindtægter.

  • De 13 førtidspensionister fordeler sig på 5 enlige på den nye ordning og 5 enlige på overgangsordningen, samt endeligt 3 på ny ordning, der er 60+ årige. De ti enlige har egenindtægter på mellem 153.185 kr. og 249.643 kr. 6 af de 10 førtidspensionister har egenindtægter over 200.000 kr. De 3 førtidspensionister i gruppe 60+ årige, som er overført til den nye ordning har egenindtægter mellem 151.787 kr. og 186.485 kr. Alle har således egenindkomster, der bevirker, at de er selvforsørgende.

Det fremgår dog også af svaret, at 42 pensionister, der mistet deres pension, muligvis vil have ret til den, såfremt de bliver revurderet af deres kommune efter de nye regler.

Læs også KNIPK: Forvirring om førtidspension

- Derfor vil det være hensigtsmæssigt, hvis de førtidspensionister der rammes heraf, bliver prioriteret først, hedder det i svaret.

Ifølge lovgivningen har kommunerne dog op til fem år til at revurdere samtlige førtidspensionisters arbejdsevne.