Færingerne vil have stamtavlen klarlagt

27. januar 2005 15:57

Færøerne 270105 aften rb

Stammer færingerne, som en af historierne siger, fra de vikinger, der på vejen over Nordatlanten fra Norge til Island, var så søsyge, at de ikke orkede at fortsætte og derfor gik i land på Færøerne?

Eller har færingerne flere ligheder med det islandske folk, der er af både norsk og keltisk afstamning?

Fakultetet for naturvidenskab og teknik på Færøernes Universitet er nu begyndt på en DNA-undersøgelse af i alt 150 færøske drenge for at stadfæste færingernes oprindelse.

Drengene kommer fra tre steder på Færøerne - Strømøen, Suderø og Nordøerne, således, at det også kan afklares, om der er forskel på deres oprindelse - alt efter hvor på Færøerne de kommer fra.

Lederen af undersøgelsen Eyðfinn Magnussen siger til Færøernes Radio, at det er nok at undersøge drenge - og ikke piger - da dette giver både fader- og moderegenskaberne.

Foruden DNA-prøver har de undersøgte drenge også afleveret slægtstavler. Det skal sikre, at det udelukkende bliver færøsk materiale, som undersøges. Har en dreng f.eks. en tysk oldemor, vil han blive luget ud af efterforskningsmaterialet.

En lignende undersøgelse på Island for nylig viste, at islændingene ikke udelukkende stammer fra norske vikinger. Særlig de islandske kvindegener var mere af keltisk oprindelse en forventet.

På Færøerne er der også flere ting, som peger på, at flere af de tidligste beboere på stammer fra de britiske øer. Blandt andet er der en del keltiske stednavne på Færøerne.