Folketingsvalg 2015 Færingerne kan blive tungen på vægtskålen

Færøerne kan få afgørende betydning for, om det bliver Lars Løkke Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt, der vinder valget den 18. juni.
Foto © : Stig Nygaard/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
02. juni 2015 08:25

Og det, selvom det er de færreste af de 35.000 færinger, som har ret til at stemme, går synderligt meget op i det danske folketingsvalg.

Mens 87 procent stemte ved det seneste lagtingsvalg, forventer man, at blot 58 procent af færingerne vil stemme ved folketingsvalget.

Normalt sender Færøerne en socialdemokratisk og en liberal politiker af sted til Christiansborg.

Men det kan ændre sig i år, hvor det borgerlige parti Sambandspartiet, som i dag har en politiker i Folketinget, ikke er særligt populært på Færøerne for tiden. Hvis vælgerne beslutter sig for at straffe Sambandspartiet, kan partiet Republikanerne blive den store joker.

I går aftes sagde Republikanerne på færøsk tv, at det er ligeglad med, om Danmarks næste statsminister bliver Lars Løkke Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt.

- De vil pege på den kandidat, der giver Færøerne størst selvstændighed, fortæller Kaj Joensen, der er journalist på det færøske nyhedsbureau, til DR.

- Det bliver spændende at se, om Republikanernes nye melding kan få vælgerne op af sofaerne til valget. Deres udmelding om mere selvstændighed vil lægge pres på de andre partier, der stiller op. De skal nu svare på, hvad de vil bruge folketingsmandatet til, siger Kaj Joensen.