Færøsk splid om egen forsvarspolitik

Opposionspartier på Færøerne ønsker at få selvstændig udenrigs- og forsvarspolitik. Men landsstyret er imod.
27. oktober 2014 12:02

FÆRØERNE:  To færøske partier forlanger, at Færøerne skal hjemtage ansvaret for udenrigs- og forsvarsområdet fra Danmark. Det skriver Jyllands-Posten mandag. 

Det er oppositionspartierne Tjóðveldi og Framsókn, der har stillet lovforslag i Lagtinget om at hjemtage de to områder.  Baggrunden er, at Færøerne i flere sager ikke har været enig med Danmark om Rigsfællesskabets linje, senest i Folketingets beslutning om at sende danske kampfly til Irak.

Noget, som det færøske folketingsmedlem Sjurdur Skaale, hvis parti sidder med i Landsstyret, også kommenterede i sin åbningstale i Folketinget i starten af oktober.

- Når Danmark er i krig, så er hele riget formelt krigsførende, inklusiv Færøerne og Grønland. Men ingen spørger, hvad man mener oppe nordpå (…). Og det er forkert, lød det.

Høres, men ikke hjemtages

Forslaget ser dog ikke ud til at blive stemt igennem, da det færøske landsstyre ikke vil stemme for forslaget. For nok bør Færøerne - såvel som Grønland - høres, før Rigsfællesskabet deltager i internationale krigsoperationer, mener Sjurdur Skaale:

- Man burde spørge til vores holdning, og så bør det klart fremgå af beslutningen, hvorvidt Færøerne eller Grønland støtter den eller ikke støtter den.

Men det er for drastisk at tale om at hjemtage forsvars- og udenrigsområdet til Færøerne, mener han. Det vil i givet fald kræve en ændring af selvstyreaftalen mellem Færøerne og Grønland. 

- På Færøerne har vi meget store udfordringer lige nu af alle mulige slags. Hvis vi skulle  overtage forsvars- og udenrigspolitikken lige nu, vil det kræve alle politiske kræfter i lang tid fremover. Og de vil betyde, at andre ting ikke vil blive taget op, som er mere akutte.