Evakuering skyldes muligvis uge-gammel trussel

Truslen, der i sidste uge forårsagede evakueringen af Nuuk Center og Selvstyrebygningen, var muligvis afsendt mere end en uge før selvstyret modtog den.
Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
30. november 2015 14:04

Da Selvstyrebygningen og Nuuk Center blev evakueret torsdag i sidste uge - skete det formentlig på baggrund af trusler fra en psykisk syg person, der tidligere havde rettet trusler mod Selvstyret. Nu viser det sig, at han formentlig har sendt truslen lang tid før selvstyret modtog den.

- Vi betragter den her sag som relativt opklaret, da vi ved hvem den person, der har skrevet brevet er, siger Morten Nielsen, chefanklager og vicepolitimester ved Grønlands Politi.

Ifølge politiet er der tale om en ung mand, der er indlagt på psykiatrisk afdeling - A1, hvilket han ifølge A1 og politiet også var, da Selvstyret modtog truslen torsdag.

Læs også Politiet afblæser trussel mod Selvstyret: Person har erkendt

Truslen var skyld i, at Selvstyret og Nuuk Center blev evakueret i flere timer, og dagens møde i Inatsisartut blev udskudt til dagen efter. Politiet mener dog ikke, at de overreagerede, selvom de måske havde en fornemmelse af, hvem der stod bag truslen - og at vedkommende altså var indlagt til behandling.

- For det første ved vi jo ikke, før vi kommer relativt langt hen i forløbet med sikkerhed, at der er tale om den samme person - der er jo ikke nogen der roser politiet, hvis man lader som ingenting, og der så sker noget rigtig ubehageligt på baggrund af nogle trusler, siger Morten Nielsen.

Selvom patienter er tvangsindlagt på A1, har de stadig ret til at sende breve og foretage telefonopkald. Det forklarer ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling A1, Jacob Lindholm.

Læs også Politichef: Paris årsag til evakuering af Selvstyret

Der er dog noget, der tyder på, at den formodede gerningsmand har sendt truslen til Selvstyret, allerede inden han blev indlagt.

- Når vi får konkrete henvendelser, for eksempel fra politiet, så gør vi alt, hvad der er muligt for at beskytte den enkelte patient men selvfølgelig også samfundet. Det er også sket i det her tilfælde. Derfor har vi gjort alt, hvad vi kan, for at der ikke kommer nye breve, faktisk i en grad så vi ikke tror, at der blevet sendt breve ved flere forskellige lejligheder, siger Jacob Lindholm.

Jacob Lindholms bedste bud er derfor, at truslen mod selvstyret har været mere end en uge undervejs i postvæsnet, men han understeger, at det er politiets opgave at opklare sagen, og han kan ikke sige med sikkerhed, om det er den samme person, der har sendt truslen.

Læs også Evakuering og lukning af Nuuk Center dyr for handlende

Politiet arbejder også med den mulighed, at der kan være tale om, at den formodede gerningsmand har sendt truslen mere end en uge i forvejen.

- Postgangen kan være langsom i Grønland, og vi er ved at undersøge, om det er noget, der er afsendt på samme tid(de første trusler mod Selvstyret skete 16. november - red.), siger Morten Nielsen.

Vicepolitimester Morten Nielsen forklarer, at Grønland har et meget højt antal af retspsykiatriske patienter i forhold til befolkningens størrelse - samtidig er der også relativt meget vold - de faktorer er også en del af grunden til, at politiet så sig nødsaget til at tage truslen mod Selvstyret alvorligt.