EU støtter forbud mod olieudvinding i Arktis

Et flertal i Europa-Parlamentet har i dag valgt at støtte et forbud mod olieudvinding i Arktis. Beslutningen har ingen reel betydning, men sender et forkert signal, mener dansk politiker.
Foto © : © European Union 2016 - European Parliament
16. marts 2017 15:52

Med 483 stemmer for og 100 stemmer imod har et flertal i Europa-Parlamentet torsdag støttet flere forslag om at forbyde olieudvinding i Arktis.

Helt konkret drejer det sig om forbud mod olieudvinding i den ‘isdækkede del’ af EU’s og EØS’ farevande, dvs. også Norge og Island. Det sker som en del af parlamentets betænkning om udviklingen i Arktis.

Grønland bliver ikke berørt af beslutningen. Men det er alligevel en meget trist markering, mener Dansk Folkepartis parlamentariker, Jørn Dohrmann.

- Jeg synes, det er en skændsel, at EU vil blande sig i, hvad andre suveræne nationalstater vil gøre. Så derfor må jeg sige, at jeg er skuffet over dem, der har stemt for den her initiativ-rapport, siger han til KNR.

DF: Sender forkert signal

Der kun er tale om en betænkning, som skal supplere EU-Kommissionens officielle Arktis-strategi fra sidste år. Men hverken EU-Kommissionen eller EU’s lande er forpligtede til at følge parlamentets betænkning.

Alligevel er det en trist vedtagelse, mener Dohrmann. For det sender et signal om, at et flertal af EU’s folkevalgte ser Arktis som et område, der bør fredes bl.a. for at opnå klimamålene i Paris-aftalen.

- Det signal er ret tydeligt, når et flertal i parlamentet mener, det bare skal være en nationalpark. Og at de folk, der bor der, ikke skal have lov til at leve, som de har levet i mange år, og bruge de ressourcer, der er i området, siger Dohrmann.

Det strider med, at betænkningen samtidig støtter oprindelige folks rettigheder i Arktis, herunder udnyttelsen af ressourcer i området, mener DF-politikeren.

LÆS OGSÅ Arktis-rapport kan spænde ben for EU-plads i Arktisk Råd

Dansk socialdemokrat fortaler for forbud

Det er især det finske Venstreforbund, den italienske fem-stjernebevægelse, De Grønne og Socialdemokraterne i parlamentet, der støtter formuleringen om et olieforbud i Arktis.

Den danske socialdemokrat Christel Schaldemose stemte for betænkningen med et forbud inden for EU/EØS’ grænser. 

- Vi fik taget den del ud af teksten, der handlede om, at man også ville forbyde Grønland olieudvinding. Og det var meget, meget vigtigt. For EU skal ikke sætte regler for nogen, der ikke er en direkte del af EU's økonomiske område, siger hun til KNR.