EU lovgiver for Danmark - Danmark for Rigsfællesskabet

Danmark kan ende med at sende landets egen lovgivning til Bruxelles, men stadig lovgive for Grønland og Færøerne. Det sker, hvis danskerne stemmer ja til at ændre Danmarks EU-forbehold.
Foto © : EU
11. oktober 2015 15:22

Det pointerer Justitsministeriet i svar til både Grønlands- og Færøudvalgene i Folketinget.

Heri fastslår ministeriet, at Folketinget fortsat er den lovgivende magt inden for rets- og udlændingeområdet i Grønland og på Færøerne, selvom Danmark vælger at lade EU bestemme love på områderne for Danmark. 

Det kan ske, hvis danskerne stemmer ja til at overgå til en såkaldt ‘tilvalgsordning’ med EU ved en folkeafstemning 3. december. 

I svaret til Grønlandsudvalget står:

Hvis en dansk lov i sin helhed ophæves som følge af en EU-retsakt, kan der være behov for at sikre, at retstilstanden i Grønland ikke påvirkes heraf. Dette kan ske gennem Folketingets vedtagelse af love, der udelukkende gælder for Grønland, skriver Justitsministeriet.

Færøerne kritiserer model

Modellen får kritik af det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin (Færøernes Socialdemokraterne, red.), som under åbningsdebatten i Folketinget torsdag kaldte konstruktionen ‘prekær’.

- Hvis man sender alt til EU ud over det, som vedrører Færøerne, så bliver Folketinget en lovgivningsmagt på Færøerne.

Det sker, fordi hverken Færøerne eller Grønland som bekendt er medlem af EU.

Ifølge Justitsministeriet vil det dog ikke have nogen betydning for Grønland og Færøerne, hvis danskerne stemmer ja. For Inatsisartut og det færøske Lagting vil stadig blive hørt, før Folketinget laver separate love for Grønland og Færøerne, ligesom det er tilfældet i dag inden for flere områder.

Læs også Dansk EU-folkeafstemning påvirker Grønland

Men Skaale så helst, at Færøerne helt hjemtager rets- og udlændingeområdet og dermed selv kan bestemme over områderne. 

- Så må Lagtinget vedtage et eller andet eller ønske noget, men i og med at den formelle magt ligger i København i Folketinget, må Folketinget lave en lov, som kun gælder for Færøerne. Det bliver lidt kompliceret, men sådan må det gøres. Det enkleste er selvfølgelig, at man overtager det.

Grønland arbejder i dag allerede på at hjemtage udlændingeområdet fra Danmark.