Et barn skal have ret til forældre-samvær

Ny lov skal give et barn ret til at se både sin mor og far, selv om de er skilt.
Foto © : istock/Flickr Creative Commons
06. marts 2015 13:20

Et barn skal have ret til at se begge sine forældre, uanset om de lever sammen eller ej.

Sådan lyder en paragraf i forældreansvarsloven, som kan blive vedtaget i forårssamlingen i Inatsisartut. Et forslag, der møder bred opbakning hos foreninger og organisationer inden for børneområdet, herunder foreningen Bedre Børneliv, MIBB:

- Barnet har ifølge (FN’s) Børnekonventionen ret til at kende sin baggrund, så derfor mener vi, at selv om der kan være konflikter mellem forældrene, så har barnet stadig ret til at kende den baggrund, det kommer fra, siger bestyrelsesmedlem hos MIBB, Brita Nielsen Johansen, til KNR.

Forskning bakker op om barnets ret
Meget forskning inden for børneområdet viser, at børn - trods forældres separation - på mange områder senere i livet står markant stærkere, hvis det har haft kontakt med både moren og faren igennem opvæksten.

Også selv om den ene af forældrene måske ikke er i stand til at tage vare på barnet uden opsyn.

LÆS OGSÅ Forældre skal dele ansvaret

- Der vil altid være nogle situationer, hvor samværet med den ene forældre ikke vil være fordelagtigt for barnet. Men vi må anerkende barnets behov for at have en relation til begge forældre. For barnet skal jo ikke arve forældrenes konflikter og heller ikke være en del af konflikten, siger Brita Nielsen Johansen.

Loven lægger således op til, at det er en ret for barnet - men ikke en forpligtigelse - at have samvær med begge forældre.

Belært af juridisk faderløse
Barnets ret til forældresamvær bliver også støttet af Børnerådet MIO - især med tanke til gruppen af juridisk faderløse børn, som i de senere år er stået frem med deres historier. Det fortæller talsmanden for Børnerådet, William Kriegel:

- Rent historisk har vi jo set problemer, hvor vi jo i dag ser næsten en hel generation - eller en stor del af en generation - som ikke har kendt deres fædre. Og det er først nu, der rigtig gives udtryk for, hvor stort et afsavn, det har været, og hvor stort et problem, det har været at vokse op uden at have en juridisk far. Så rent historisk har vi jo set, hvad det kan føre til, hvis man ikke lovgivningsmæssigt giver barnet muligheden og retten til vokse op og have samkvem og kende begge sine forældre.

Det er selvstyret, der tilbage i 2013 har bedt det danske socialministerium om at lade Grønland indgå i en såkaldt anordningen af Forældreansvarsloven, fordi familieretsområdet stadig hører under Danmark. 

I løbet af forårssamligen skal Inatsisartut behandle en større lovpakke, der foruden retten til samvær bl.a. også indeholder nye regler om forældremyndighed, adoption og bortførelse af børn.