Espersen og Transparency uenige om revisionsforslag

Misbrug af landskassens penge kan undgås, hvis Selvstyret underlægger sig den danske rigsrevision, mener Søren Espersen. Men Transparency International mener ikke, det gør en forskel.
06. oktober 2014 14:25

Lad Rigsrevisionen tjekke Selvstyrets regnskab. På den måde vil politikeres og embedsmænds misbrug af landskassens penge lettere kunne undgåes.

Forslaget kommer fra Dansk Folkepartis næstformand og Grønlandsordfører, Søren Espersen, efter sidste uges politiske begivenheder.

- Vi har en fremragende rigsrevision, som også Grønland fuldstændig gratis kunne anvende. Tilslut jer (grønlænderne, red.) Rigsrevisionen igen. Så er sager som det her langt, langt mere usandsynligt, siger Søren Espersen til KNR.


Deloitte opdagede misbrug

I dag er det revisionsfirmaet Deloitte, der står for revisionen af Selvstyrets regnskaber. Og det var da også firmaet, som opdagende Aleqa Hammond og Kuupik Kleists lån fra landskassen.

Læs også Aleqa har misbrugt landskassen

Men det er ikke nødvendigvis godt nok, mener Søren Espersen.

- Det er da glædeligt at se, men det er så kun én side af sagen, som den her revision opdager, og det er, når der bruges private penge. 
- Der er jo ingen ting til hinder for, at man kan bevillige en hel masse penge til alle mulige mærkelige initiativer, og så viser det sig, at der var ikke noget i dét, siger han.
 

Transparency: Revisionsskik er det afgørende

Hos den danske afdeling af organisationen Transparency International, som arbejder for at bekæmpe korruption rundt om i verden, mener formanden Knut Gotfredsen, at et privat revisionsfirma kan være lige så godt som Rigsrevisionen.

- Så længe det private firma også arbejder efter at opfylde “god offentlig revisionsskik”, hvor man blandt andet skal se, om der tages hensyn til “skyldige økonomiske hensyn” - det vil sige, om man er sparsommelig - vil deres revision være mindst lige så god som Rigsrevisionen.

Knut Gotfredsen kalder Espersen forslag for “uigennemtænkt.”

- Jeg kan slet ikke se, hvad det er, man vil opnå. Eksterne revisionsfirmaer som for eksempel Deloitte arbejder jo også med løbende revision, men de sidder jo ikke og overvåger alle transaktioner. Og det kan jeg hilse at sige, at det gør Rigsrevisionen i Danmark heller ikke. Den løbende revision, som indeholder gennemgang af procedurer og kontroller er selvfølgelig et vigtigt element, men det indgår også i "god revisionsskik", siger han.