VIDEO Enigt folketing på vej til at skærpe grønlandske bankkrav

Samtlige partier i Folketinget stemte for ved førstebehandlingen af et lovforslag, der vil ændre kapitalkravene for banker og investeringsselskaber i Grønland.
Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Camilla Dam
29. oktober 2015 18:22

Ordførerne istemte forslaget en efter en fra talerstolen. Et forslag, som et enigt Erhvervsudvalg i Inatsisartut har godkendt, men da området for valuta- og pengepolitik stadig besluttes af den danske stat, skal det vedtages i Folketinget.

Advarsel fra Enhedslisten
Henning Hyllested fra 
Enhedslisten advarede dog mod forslaget, som efter partiets mening sætter Grønland uden for indflydelse på regler, der gennemføres i EU.

- De krav, EU stiller til bankerne, er ikke noget værn mod en ny finanskrise.

- Resultatet er, at Grønland kommer til at aflevere helt afgørende suverænitet over deres finanssektor til EU uden udsigt til at vinde den tilbage. Og det synes vi er et lidt besynderligt sted at havne for et land, som har besluttet sig for at stå uden for EU, siger Henning Hyllested.

Enhedslisten tager alligevel Inatsisartuts beslutning til efterretning og stemmer for forslaget.

Læs også EU lovgiver for Danmark - Danmark for Rigsfællesskabet

Handler om stabilitet og investeringer
Inuit Ataqatigiit går ligeledes ind for forslaget, hvor Aaja Chemnitz Larsen takkede Enhedslisten for deres bekymring.

- Personligt kan jeg godt dele bekymringen helt generelt i forhold til EU, som jo har større og større påvirkning på nogle ting i Grønland, som vi ikke altid har mulighed for selv at kunne påvirke. Men lige præcis i forhold til at sikre en stabilitet i investeringer i Grønland, så har fordele og ulemper jo været opvejet, og man har været enig om, at man vil støtte dette lovforslag.

- Det handler om at skabe en konkurrencedygtig banksektor i Grønland og investeringsvenlige rammer med klare aftaler, da det er det, der kommer det grønlandske samfund til gavn, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun indstillede ligeledes forslaget til andenbehandling på vegne af sin folketingskollega Aleqa Hammond fra Siumut.

Læs også Regeringen vil undgå atomvåben med uran fra Grønland

Vækst vigtigere end suverænitet
Henning Hyllested undrede sige over, at Inuit Ataqatigiit ville afgive suverænitet i forhold til EU, men det handler om at skabe vækst i Grønland, svarede Aaja Chemnitz Larsen.

- Det er rigtig vigtigt, at rammerne omkring Grønland videreudvikles. Der er behov for, at vi også snakker om investeringer ikke kun i forhold til råstofsektoren, men også i forhold til en lang række andre områder, fastslår Aaja Chemnitz Larsen.

Da alle var enige i at stemme for forslaget, kunne fungerende formand Erling Bonnesen sende det videre til Grønlandsudvalget for videre behandling.

"Inaatarsiusitut"
Se samtlige ordførerindlæg her, hvor de med mere eller mindre held får udtalt Inatsisartut. Til slut får erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen kaldt Inatsisartut for "Inaatarsiusitut", hvilket han efterfølgende beklagede, mens der blev trukket på smilebåndene i Tinget.