IMAK: Engelsk giver en række udfordringer

Lærermangel og mangelfuldt undervisningsmateriale er blot nogle af problemerne ved at indføre engelsk som første fremmedsprog, lyder det fra lærernes formand.
Formanden for IMAK, Birthe Møller Therkelsen. Foto © : IMAK
Skrevet af Inge S. Rasmussen
09. maj 2018 06:50

Lærernes forening, IMAK, ser flere udfordringer ved at skifte dansk ud med engelsk som første fremmedsprog, også selv om det formentlig ikke er tænkt realiseret i nærmeste fremtid.

- For det første mangler vi engelsklærere, også i yderdistrikter, det er dem, der har mest brug for engelsk- eller dansklærere. Så det er en stor udfordring, hvis engelsk skal være første fremmedsprog også i dag, siger IMAK-formand Birthe Møller Therkildsen til KNR.

LÆS OGSÅ Engelsk skal være første fremmedsprog i Grønland

Koalitionens udmelding om, at engelsk skal være første fremmedsprog rejser flere spørgsmål, fremhæver IMAKs formand.

- Undervisningsmaterialerne, dem kommer vi også til at mangle. I dag halter det allerede med de danske undervisningsmaterialer. Så vi tænker: Hvem laver det her for folkeskolen? Har vi ressourcer til det? sådan nogle spørgsmål dukker op.

LÆS OGSÅ Venstre kritiserer koalitionens engelsk-planer

Endelig er det et vigtigt spørgsmål, hvad engelsk vil betyde for det grønlandske sprog. For ifølge nogle eksperter har engelsk ry for at udrydde mindre sprog.

- Sprogeksperterne siger jo at vi skal være varsom på om det skal være dansk eller engelsk. De siger jo, at engelsk er et "dræbersprog". Jeg ved ikke, om de har kigget på, hvad eksperterne siger, i koalitionsaftalen? Vi savner det herfra, lyder det fra IMAK-formanden.

LÆS OGSÅ Engelsk som andetsprog vil påvirke hele vores kultur

Samtidig hæfter IMAKs formand sig ved, at der i koalitionsaftalen står, at "der skal arbejdes hen imod, at det engelske sprog bliver vort første fremmedsprog."

- Jeg forstår det sådan, at det ikke er i morgen eller i overmorgen (at engelsk skal være første fremmedsprog, red.), siger IMAK-formand Birthe Møller Therkildsen.

LÆS OGSÅ Skoler melder 'all ready' til førsteklasses engelsk

LÆS OGSÅ Hvad skal erstattes af engelsk?

LÆS OGSÅ Sermersooq indfører engelskundervisning fra 1. klasse

LÆS OGSÅ Siumut og IA skyder engelsk til hjørne